0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2012

Mrňous a čarodějnice (1980)

Kdopak to bdí? Kdo to spí?

Pokud jste někdy pochybovali o slovu kult, které je spojováno s některými filmy různých žánrů, tak věřte, že tento krátkometrážní animovaný snímek patří mezi kultovní pohádky na které se nezapomene ani v důchodu. Scénář k němu napsala spisovatelka Barbara K. Walker, která se nechala inspirovat jednou nejmenovanou cizí pohádkou. Americká produkce společně s českými kolegy dokázala natočit opravdový klenot, který sice trvá pouze necelou čtvrthodinu, ale nenajde na něm skoro žádnou chybu. Nejčastěji je samotný příběh přirovnáván k jiné pohádce, kterou známe pod názvem Jeníček a Mařenka či Perníková chaloupka.


Režie: Gene Deitch
Rok výroby: 1980
Délka: 14 min
Země: USA / Česká republika
Alternativní název: Teeny-Tiny and the Witch Woman

Hlas:
Marie Rosůlková

Děj snímku je velice jednoduchý a pochopí ho i ti nejmenší diváci. Rozhodně bych ovšem nedoporučoval pouštět dětem mladším pěti let, aby z toho neutrpěli snad nějaké to trauma. V malinké vesničce žije chudá rodina, která má tři syny. Velkého, prostředního a mrňouse. Chlapci si ze svého nejmladšího bratříčka pořád utahují, ale mu to ani moc nevadí, protože má všechny rád. Matka je každý den varuje před tím, aby si chodili hrát do lesa. Podle legendy tam prý žije čarodějnice, která zabíjí malé děti a z jejich kostí si staví plot kolem své chaloupky. A jak už to tak bývá chlapci neposlechnou, v lese zabloudí a setkají se s čarodějnicí. Jak to padne zjistíte, když se na to podíváte. Nečekejte však, že jde jen o další pohádku na dobrou noc!

Stejně jako samotný příběh je i animace velice jednoduchá, ale v dětských očích naprosto dokonalá. Ztvárnění jednotlivých postav a především samotné čarodějnice v dětských očích vzbudí nezapomenutelný zážitek a nejednu nezahmouřenou noc. Ilustrátoři si pěkně pohráli i se samotným prostředím a především se strašidelným lesem, který společně s tajemnou hudbou dokáže navodit hodně strašidelnou atmosféru. Nadpřirozeno zde nepředstavuje jen samotná ježibaba, ale i tři kouzelné předměty: mýdlo, jehla a krátký nůž, které v celém příběhu hrají rovněž velmi důležitou roli. Nejpůsobivější scénou je bezesporu pronásledování dětí čarodějnicí hlubokým lesem a její děsivé pařáty.

V neposlední řadě nesmím opomenout ani na výpravný hlas Marie Rosůlkové, který nás doprovázel po celou dobu až dokonce a stal se nepostradatelnou součástí. Její geniální přednes nikdy nezapomenu a nedokážu si ani představit, že by se toho zhostil někdo jiný. Její podmanivý hlas vás totiž doslova uhrane a hltáte každou její další větu. Hlavně díky ní se na Mrňouse a čarodějnici prostě nedá nikdy zapomenout.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat