0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 8. 2017

Regression (2015)

Detektiv Ethan Hawke bude řešit zapeklitý případ sexuálního zneužívání, který má navíc spojitost i se satanistickými rituály…

Detektiv Kenner dostane na starost případ sexuálního zneužívání mladé dívky Angely. Tu měl podle jejich slov opakovaně zneužívat její otec John. Ten se navíc na policejní stanici ke všemu přiznal, přestože si údajně na nic z toho nepamatuje. Bruce hodlá případ vyšetřit co nejrychleji a tak si na pomoc přizve psychologa Rainese. Jenže během vyšetřování začnou vyplouvat na povrch, velice zarážejí informace a navíc jak se zdá, spousta věcí do sebe prostě nezapadá. Bruce se do celé věci začíná stále více zaplétat a neblaze se to začne podepisovat i na jeho vlastním psychickém rozpoložení…



Režie: Alejandro Amenábar
Rok výroby: 2015
Délka: 106 min
Země: Kanada / Španělsko / USA

Hrají:
Ethan Hawke...(Bruce Kenner)
David Thewlis...(Kenneth Raines)
Emma Watson...(Angela Gray)
David Dencik...(John Gray)
Lothaire Bluteau…(Reverend Beaumont)
...a další


Jako první mně na tomto filmu upoutalo známé herecké obsazení a fakt, že by mělo jít o psychologický thriller se satanistickou zápletkou. Což jsem samozřejmě nehodlal nechat bez povšimnutí. O to víc potom bylo mé zklamání, když se z toho vyklubala průměrná detektivka, ve které se místy nepěkně zamotal i sám tvůrce (režisér a zároveň i scénárista) natožpak samotný divák. Svým způsobem by zápletka nebyla vůbec špatná, jen kdyby se zvolil poněkud odlišnější přístup, ubylo některých dialogů a více se zapracovalo na akční stránce filmu.

Atmosféra filmu je totiž povětšinu času dost sterilní a nezáživná, navíc tu lze narazit na spoustu nesmyslných / nelogických scén/dialogů. Chápu, že nejen v Americe žijí nejrůznější primitivové, ale já jsem jim moc nežral, že většina zúčastněných byli až tak nehorázní blbci, kteří navíc (pokud pozorně posloucháte) toho ve svých výpovědích prozradí víc, než by bylo zdrávo. Možná to byl tvůrčí záměr, abyste nemuseli čekat až na „šokující rozzuzlení“. Abych však jen nehanil, našel jsem tu i několik povedených momentů, které zas až tak špatné nebyli. Kupříkladu snové pasáže (halucinace, noční můry), které alespoň částečně vylepšili již zmíněnou atmosféru.

Takže ať se režisér snažil diváky zmást sebevíc, na mě to nějaký výraznější účinek nemělo. Dokážu však pochopit, že se tohle prostě někomu líbí. Já už však poslední dobou začínám být dost náročný (hlavně co se filmů z poslední doby týče), takže jsem dost na vážkách. Žádné terno to nebylo, ale vyložený průser taky ne. Podruhé se na to však už asi nepodívám. Ethan Hawke měl být hlavním tahounem celého filmu, ale ani on mě nějak výrazněji nepřesvědčil – spíš si myslím, že už podal mnohem lepší výkony. Takže to ve finále vidím na obyčejný průměr.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat