0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 8. 2017

Gate, The (1987)

Tibor Takács dokázal natočit alespoň jeden solidní film. Co na tom, že je určený převážně pro mladší publikum…

Malý Glen je hodně bojácný chlapec a jeho jediným kamarádem je podivín Terry. Jednoho večera udeří do stromu na jejich zahradě blesk a tak je potřeba kmen i s kořeny odstranit. Zůstane tam po něm jen velká díra, která oba zvědavé chlapce samozřejmě láká k prozkoumání. Naleznou v ní podivný předmět, který jakoby nebyl ani z naší planety. Dřív než se pustí do svých oblíbených spekulací, odjíždí Glenovy rodiče na víkend pryč a na starost jej dostane jeho starší sestra Al. Ta samozřejmě ihned uspořádá velkou párty a chlapci tak mají alespoň čas na zkoumání nalezeného předmětu. Terry, který má rád  heavy metal a čtení knih s démonickou či satanistickou tématikou je přesvědčen, že díra musí být bránou do podsvětí. Oba chlapci přečtou podivné zaklínadlo a nevědomky tak skutečně otevřou cestu pekelným stvořením, která potřebují dvě lidské oběti, aby mohla ovládnout svět…



Český název: Vrata do podsvětí
Režie: Tibor Takács
Rok výroby: 1987
Délka: 85 min
Země: Kanada / USA

Hrají:
Stephen Dorff...(Glen)
Louis Tripp...(Terrence 'Terry' Chandler)
Christa Denton...(Al)
Kelly Rowan...(Lori Lee)
Jennifer Irwin...(Linda Lee)
...a další


Zatímco spousta lidí vyrostla na podobně laděných filmech, já byl spíš „odkojený“ na Vetřelcích, Orce a Čelistech. Navíc sám děcka zatím nemám, takže tyhle ty dětské – rodinné horory zrovna moc nevyhledávám ani v dospělosti. Přesto však pomalu uzrál čas, abych se více věnoval známým a nejznámějším hororovým sériím a zaplnil tak své značné „reservy“ na poli hororového žánru. Tibora Takácse mám však zafixovaného jako tvůrce nepříliš úspěšných (mnohdy spíše tragických) filmů, takže jsem do The Gate šel s velkými obavami.

A ono světe div se, Tibor neměl ve svých začátcích ještě v hlavě úplně nasráno. Na jeho možnosti se mu podařilo stvořit vskutku zajímavý film, u kterého se pobaví nejen mladší publikum, ale i dospělí. Pokud samozřejmě nebude mít přehnaně vysoké nároky. Přesto všechno nám tento kousek nabídne slušnou dávku nadpřirozené (dalo by se říci i potemnělé) atmosféry, několik humorných situací i docela vydařená monstra. Ony celkově se speciální efekty v rámci možností vydařili a nemám vůči nim skoro žádné výhrady.  

To samé mohu říci i o hereckých výkonech. Dětští představitelé odvedli slušnou práci a ne nadarmo se z některých stali docela úspěšní herci (Stephen Dorff, Kelly Rowan). Pokud tedy máte rádi odlehčenou formu hororové zábavy, budete nejspíše spokojeni. Jen byla docela škoda, že začátek filmu má dost vlažné a nepříliš zajímavé tempo i náplň. Přesto si myslím, že lehce nadprůměrné ohodnocení je zde zcela na místě.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat