0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 8. 2017

Kingdom of the Spiders (1977)

Městečko Verde Valley a jeho obyvatelé se ocitají v obležení stovek snad i tisíců agresivních tarantulí. 

Veterinář Rack Hansen žije v malém arizonském městečku Verde Valley. Jednoho dne je přivolán na farmu Waltera Colbyho, jehož tele jeví známky otravy. Ještě než zvíře zemře, odebere z něj vzorky krve, které pošle k důkladné analýze. Ty jsou také důvodem, proč do těchto končin zavítá uznávaná arachnoložka Diane Ashley, která je z výsledků v rozpacích. Tele údajně zemřelo po extrémní dávce pavoučího jedu. Skeptický Hansen má sice jisté pochyby, ale jen do doby než společně s Diane objeví za farmou obrovské pavoučí hnízdo. Navíc jak se později ukáže, není jen jedno. I přes veškerá varování a snahu pavouky zneškodnit, se brzy celé město i jeho okolí ocitá v obležení stovek – tisíců agresivních tarantulí…



Český název: Království pavouků
Režie: John 'Bud' Cardos
Rok výroby: 1977
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
William Shatner...(Rack Hansen)
Tiffany Bolling...(Diane Ashley)
Lieux Dressler...(Emma Washburn)
David McLean...(Gene Smith)
Woody Strode...(Walter Colby)
...a další


Pokud jste fanoušky pavoučích hororů, tak byste si neměli nechat tento kousek rozhodně ujít. V mých očích je to po Arachnofobii druhý nejlepší film v této „kategorii“ a je docela škoda, že jej moc lidí nezná. Je ovšem pravdou, že Království pavouků se dočkalo dosti rozporuplných diváckých ohlasů a já se ani moc nedivím. Začátek má totiž hodně vlažné tempo, které může nejednoho z vás dost nudit. Po útoku na tele nás totiž čeká docela dlouhá a hlavně nepříliš záživná pasáž, která se točí hlavně okolo ústřední dvojice a jejich vzájemných sympatií.

To ovšem neznamená, že by režisér, nebo potažmo hned čtveřice scénáristů zapomněli na hororovou podstatu svého dítka. Ta začne zhruba v polovině postupně gradovat a divák si tak konečně přijde na své. Vše navíc vyvrcholí docela zajímavým závěrem, ale nebudu tu zbytečně spoilerovat. Pokud jste zarytí ochránci zvířat, nebo trpíte arachnofobií, tak se tomuto filmu však vyhněte velkým obloukem. Při natáčené totiž byly použity skutečné tarantule a ty zde umíraly po desítkách/stovkách. Což samozřejmě znamená, že můžeme rovněž zapomenout na digitální efekty. Tohle rovněž musím tvůrcům přičíst k dobru.

Atmosféra tak dostala slušný náboj a držela se nás zuby nehty až do samotného konce. Navíc se zde dočkáme i obstojných hereckých výkonů a pohledných dam. Takže i z tohoto pohledu jsem byl docela spokojený. Bohužel ani zde se tvůrci nevyvarovali některých zbytečností a přehnaností, které mi tu radost zase tu a tam lehce zkazily. Jako příklad uvedu přehnané obléhání šerifova auta, místo aby dav utíkal od pavouků co nejdál. Obdivuji však všechny zúčastněné, jak se dokázali vypořádat s živými pavouky. Já z nich sice strach nemám, ale nevím, jak bych se zachoval, kdyby mi po tváři lezlo několik živých tarantulí najednou.

Kingdom of the Spiders je tak určitě zajímavým hororem, který jsem rozhodně neviděl naposledy. Dokonce se v něm skrývá i jisté ECO poselství, čehož si samozřejmě jistě také všichni všimnete. Pesticidy to je svinstvo…

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat