0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 8. 2017

Not of This Earth (1957)

Obyvatelé planety Davanna potřebují lidskou krev, aby sami přežili. Jenže jak jí získat, aby si toho lidé nevšimli a bylo jí dost pro všechny? 

Tajemný muž Paul Johnson navštíví na klinice v Jižní Kalifornii doktora Rochella a žádá, aby mu byla podána krevní transfúze, protože trpí vzácnou chorobou. Ten mu po soukromém rozhovoru vyhoví a navíc pošle svou zdravotní sestru Nadine, aby na pacienta dohlížela v jeho domě a pomohla mu s dalšími transfúzemi. Má to však jeden háček. Paul Johnson totiž není obyčejný člověk, ale „návštěvník“ z planety Davanna, který má za úkol na Zemi sbírat krevní vzorky pro svou rasu a je jasné, že omezený počet krevních transfúzí mu nemůže stačit. I proto se brzy ve městě zvýší počet pohřešovaných lidí, který místní policisté prostě nemůžou nechat jen tak bez povšimnutí…



Režie: Roger Corman
Rok výroby: 1957
Délka: 67 min
Země: USA

Hrají:
Paul Birch...(Paul Johnson)
Beverly Garland...(Nadine Storey)
Morgan Jones...(Harry Sherbourne)
Jonathan Haze...(Jeremy Perrin)
William Roerick...(Dr. F.W. Rochelle)
...a další


V poslední době Roger Corman sice figuruje už jen jako producent levných céčkových filmů (ve většině případů brakových monster hororů/scifi) a občas si v nich střihne i malou roli, ale nebylo tomu tak vždy. Ve své době coby režisér natočil spoustu velice kvalitních filmů a těšil se velké popularitě. Tento kousek je sice z toho průměrného soudku, ale pořád jde o slušnou podívanou, která je neprávem mnohými opomíjena. Když už se totiž zmíní název Not of This Earth, lidi si většinou vzpomenou na pozdější remake Jima Wynorskiho. Oba filmy však co se kvality týče, jsou v mých očích na úplně stejné úrovni a ani jeden nějak výrazněji neupřednostňuju.

Zde hraje zřejmě největší prim černobílý obraz a herecký výkon představitele hlavního hrdiny. Paul Birch a jeho chladný výraz mě naprosto uchvátil a výrazně dopomohl jinak mírně stagnující atmosféře. Nečekejte žádné dech beroucí scény ani stupňující se míru napětí. Přesto se však u sledování tohoto filmu nudit nebudete. Tedy já se alespoň nenudil. Je sice pravda, že bych ocenil trošku lepší gradování příběhu, ale vzhledem k době vzniku jsem schopný ledasco odpustit. Díky šikovnosti samotného Cormana a jeho šťastné ruce při výběru představitelů, kteří se objevili ve vedlejších rolích, si užijete i takové scény, při kterých byste jinak ohrnovali nos (zděšení nebohých obětí, létající nestvůra, nebo samotné finále).

Je mi však jasné, že Not of This Earth ocení převážně jen milovníci starých filmů. V 50-60 letech totiž byly úplně jiné podmínky i možnosti než je tomu v dnešních moderních scifi hororech.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat