0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 5. 2014

Valentine (2001)


Neutahujte si ze svých spolužáků! Nikdy nevíte, zda se z některého nestane narušený psychopat…

Paige, Kate, Dorothy a Lily, jsou kamarádkami již od základní školy. Nyní se dovídají zdrcující zprávu, že jejich spolužačka (zároveň i další kamarádka) Shelley byla nalezena mrtvá na patologii v nemocnici s proříznutým hrdlem. Detektiv Leon Vaughn si myslí, že vrahem musí být někdo s iniciály J.M. – které byli uvedeny na „valentýnce“ poblíž oběti. I ostatní dívky dostaly podobně děsivé valentýnské psaníčka a tak musí společně zapátrat v seznamu svých milenců i bývalých spolužáků z minulosti, zda mezi nimi nemůže být záhadný vrah. Nějak zvlášť se tím však netrápí a společně se připravují na velkou párty, kterou si hodlají užít i se všemi neřestmi, které se naskytnou. Mohl by být vážně vrahem třídní otloukánek, kterého po plese již nikdy neviděly? Chce se jim snad pomstít za to, jak ho přede všemi zesměšnily? Nebo se pod zlověstnou maskou skrývá někdo úplně jiný?
Režie: Jamie Blanks
Rok výroby: 2001
Délka: 96 min
Země: USA / Austrálie

Hrají:
Marley Shelton …(Kate Davies)
David Boreanaz …(Adam Carr)
Jessica Capshaw …(Dorothy Wheeler)
Denise Richards …(Paige Prescott)
Jessica Cauffiel …(Lily Voight)
…a další


Jo hold ne každý si pamatuje, co se dělo v šesté třídě, ale zato si spousta lidí určitě vzpomene, že tohle téma už tu bylo několikrát. S originální zápletkou tu byli tvůrci vážně na štíru a o logice při některých scénách se nebudeme bavit už vůbec. Ale tak na vlně Vřískotu se během následujících měsíců a let svezlo tolik filmů, že se snad ani nedají spočítat. Většina z nich však za moc nestojí a Valentine taky není zrovna dvakrát velké terno. Tvůrci vědomi si slabin, jenž jejich „dítko“ v sobě skrývá, vsadili vše na jednu kartu a to „atraktivní“ herecké obsazení. Což pochopitelně nevadilo hlavně mužskému publiku a milovnicím seriálu Angel. 



Přiznám se, že i já jsem před léty ulítával na Denise Richards a její luxusní křivky mě nenechávají chladným ani po letech. Právě její postava byla asi tím nejlepším, co nám tento film právě nabídl (no spíš bych řekl, že to byla hlavně její visáž, ale to je jedno…). Ani ostatní děvčata však nebyla špatná (vzhledově). Horší to už však bylo se samotným filmem. Především pak po stránce atmosféry. Místy se tu skutečně povedlo navodit příjemné „klíma“, jenže těchto záchvěvů bylo jako šafránu a film tam povětšinu času dost nudí. Vraždy jsou sice pestré, ale jediný jejich úkol byl ten, aby divák u té přehlídky beznaděje a zmaru neusnul.


Pořád jsem jaksi doufal, že se děj posune kupředu, že přivane nějaký ten svěží vítr, jenže místo toho přišlo další stupidní klišé (no toho tu bylo opravdu dost). Ten závěr měl být zřejmě „šokující“ – jenže to by se toho museli chopit úplně jiní „kabrňáci“. Takže já s tímto slasherem moc spokojený nebyl. Dám tomu sice průměrné hodnocení, ale film jako celek si zaslouží tak sotva 20%. Těch dalších 30% je za dobrý soundtrack (Don Davis) a nepřehlédnutelnou Denise Richards.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat