0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 5. 2014

Hound of the Baskervilles, The (2000)


Sherlock Holmes tentokrát v produkci televizní stanice Hallmark.

Legendární příběh A. C. Doylea znají snad všichni, vzniklo bezpočet filmových i animovaných zpracování a já si tímto televizním počinem stanice Hallmark mohu udělat prozatím čtvrtý zářez. Snad není ani potřeba moc psát o ději, ale jen tak pro rekapitulaci: Na blata přijíždí poslední z rodu Baskervillů Sir Henry, aby se postarat o rodinné sídlo, které zdědil. Musí však čelit rodinnému prokletí a tím je děsivý pes Baskervillský – je to jen legenda, nebo blata obchází skutečně pekelná stvůra? Henry chce vyřešit tuto záhadu, která jeho rod pronásleduje již přes 200 let a nebude na to sám. Na pomoc mu přichází Sherlock Holmes a Dr. Watson.
Český název: Pes Baskervillský
Režie: Rodney Gibbons
Rok výroby: 2000
Délka: 90 min
Země: Kanada

Hrají:
Matt Frewer …(Sherlock Holmes)
Kenneth Welsh …(Dr. Watson)
Jason London             …(Sir Henry)
Robin Wilcock …(Stapleton)
Emma Campbell …(Beryl Stapleton)
…a další




Měl jsem trochu obavy, jak bude vypadat televizní zpracování mého oblíbeného příběhu, ale Hallmark to s odřenýma ušima zvládl a režisér Rodney Gibbons natočil průměrnou verzi, na kterou se dívat určitě dá. Důležitou roli přitom hrálo zvolené prostředí „blat“ a blízkého okolí, které diváka vtáhne do děje a to i přes poněkud slabší atmosféru. Tu se sice tvůrci snažili navodit mlžným oparem a psím vytím, ale jaksi pozapomněli přišlápnout plyn a vše se vezlo v takovém poklidném – houpavém tempu, které místy trochu uspávalo. Což bylo zapříčiněno i nevýrazným hudebním doprovodem.


Na druhou stranu však připisuji k dobru to, že se tady nikdo nepokoušel experimentovat a tvůrci se svezli na vlně úspěchu svých předchůdců, ale zachovali si svou vlastní tvář. Nebylo by zrovna moudré moc zasahovat do zažité zápletky a množství nových prvků – situací, by tomu spíše uškodilo. Jen s tím psem baskervillským si mohli pohrát důkladněji. Přišel mi totiž trochu k smíchu (v některých záběrech byl vidět obyčejný pes (snad vlčák) a vlastně mu jen dodělali červené oči. Takže žádná velká hrůza z něj tedy rozhodně nešla. Ovšem pořád lepší nežli nějaká digitální mrcha.


S výběrem herců jsem rovněž neměl žádný problém. Jak Matt Frewer, tak Kenneth Welsh či Jason London patří i dnes mezi vážené herce, přestože své nejlepší roky (role) už mají nejspíš za sebou. Vždycky však odvedli poctivou práci a ani zde tomu nebylo jinak. Jen k prvnímu jmenovanému mám trošku výhrady, protože jeho ztvárnění Sherlocka Holmese, nepovažuju za moc šťastné. Viděl jsem už mnohem lepší zahrání této postavy.  I přesto však beru tento televizní film jako slušnou (průměrnou) oddechovku na nedělní odpoledne.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat