0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

24. 5. 2014

House on Haunted Hill (1999)


Dám vám 1000 000 dolarů, když přežijete noc v Domě hrůzy!!!

Milionář Stephen H. Price si našel velkou zálibu v budování zábavních parků, které děsí návštěvníky jen od pohledu, ale odnáší si nezapomenutelné zážitky. Nyní přišel s dalším „ďábelským plánem“ – pronajme si nechvalně proslulou psychiatrickou léčebnu, aby tam uspořádal narozeninovou párty pro svou ženu Evelyn. Rozešle lukrativní pozvánky několika lidem a připraví záludnou show. Všem pěti pozvaným totiž nabídne milion dolarů, pokud přežijí noc v domě na Haunted Hill. K velkému překvapení však dorazí zcela neznámí lidé, kteří obdrželi pozvánky (jenž ovšem Price poslal úplně někomu jinému), kteří lační po penězích aniž by tušili, něco o minulosti tohoto místa. Hra může začít, jenže brzy i sám Price přijde na to, že v pozadí tahá za nitky někdo jiný nežli on sám. Místo aby se bavil strachem ostatních, brzy i on sám musí bojovat o holý život…



Český název: Dům hrůzy
Režie: William Malone
Rok výroby: 1999
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Geoffrey Rush …(Stephen H. Price)
Famke Janssen …(Evelyn Stockard-Price)
Ali Larter …(Sara Wolfe)
Taye Diggs …(Eddie Baker)
Peter Gallagher …(Donald W. Blackburn)
Chris Kattan …(Watson Pritchett)
…a další

Remake filmu z roku 1959 někteří vynášejí pomalu do nebes, ale po jeho zhlédnutí si s nimi dovolím nesouhlasit. Zatímco originál je skvělou detektivkou s propracovanou hororovou atmosférou, tak tohle není nic jiného než obyčejné (hodně) průměrné béčko, které těží jen ze známého hereckého obsazení a zhruba dvou – tří zajímavých scén. Přitom začátek skutečně příjemně navnadil – nejen že se tu objevil Jeffrey Combs, ale i ta „odveta“ pacientů byla docela pěkně natočená. Takže jsem očekával, že i zbytek filmu se bude odvíjet v podobném duchu, leč přišlo zklamání. Ani známé tváře totiž nezaručí solidní podívanou, pokud nedostanou do ruky kvalitní scénář a ten tu teda rozhodně k mání nebyl. 


Když nepočítám výstřih Famke Janssen (na který se kameraman zaměřoval podezřele často), tak mě tu zaujala snad jen ona pasáž, kdy čtveřice vyrazí do sklepení hledat únikovou cestu. Přesně v těchto momentech ukázala Ali Larter své herecké schopnosti a vlohy pro „hororový žánr“ – díky kterým se následně objevila hned v několika dalších filmech (tohoto žánru). Atmosféra v tuto chvíli gradovala a je jen velká škoda, že poté krvavé kádi to šlo s ní i celou kvalitou filmu rapidně dolů. Tvůrci se nám sice snažili neustále podstrkovat další rádoby „šokující“ zvraty a situace, ale ani gumová hlava ani počítačově ztvárněné zlo už prostě nefungovalo tak jak mělo.  
I proto nesouhlasím s tvrzením, že remake je lepší než originál. Snad jen ta nahota tu byla jako bonus, ale to je tak vše. Vincent Price je (vlastně byl) jen jeden!!! Nedávno jsem zjistil, že je natočené ještě pokračování a už teď mi vstávají hrůzou vlasy na hlavě, cože to zas Američani natočili za blbost. Jinak mám ovšem domy plné „pastí, duchů či přeludů“ docela rád. Jen je prostě škoda, že si tvůrci více nepohráli s charakteristikami jednotlivých postav i budováním tíživé atmosféry, která je pro vybudování psycho hrátek nesmírně důležitá. Takže víc jak průměrné hodnocení tomu prostě nedám. 


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat