0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2014

Surveillance (2006)


Armand Assante v roli zásadového leč dosti neoblíbeného šéfa bezpečnostní služby, který skrývá nejedno tajemství…

Poté co Dennise vyhodí ze školy, ukradne auto svého spolužáka a je chycen policí za rychlou jízdu. Dostane druhou šanci, v rámci nápravného programu nastoupí jako pomocník bezpečností služby v obchodním domě. K jeho smůle jí šéfuje drsný Harley, který netoleruje žádné chyby, neustále si z něj utahuje a jak vidno všichni zaměstnanci obchoďáku (i samotná ředitelka) z něj mají strach. Dennis si nechá zezačátku vše líbit, jenomže všechno má své meze. Postupně totiž začne poodhalovat opravdovou Harleyho tvář – je to člověk, který se neštítí vůbec ničeho a pokud se mu někdo znelíbí, neváhá jej odstranit z cesty. Jenže jak to dokázat a sám přitom nezmizet z povrchu zemského? 



Slovenský název: Smrtiaci dohľad
Režie: Fritz Kiersch
Rok výroby: 2006
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Armand Assante …(Harley)
Nick Cornish …(Dennis)
Laurie Fortier …(Claire)
Robert Rusler …(Ben Palmer)
…a další

Čas od času zabrousím i do krimi thrillerů, které koketují i s hororovým žánrem. Je sice pravda, že v první polovině filmu jsem nenašel absolutně nic, co by naznačovalo důvod proč je tento film zařazen i do hororového žánru, ale jak se postupně zápletka rozplétala, začalo to dávat smysl. Rád se podívám na něco neokoukaného (pointa filmu sice zrovna dvakrát originální není), takže jsem si Surveillance docela užíval. Drsný Armand Assante, který je tahounem filmu se s nikým a ničím moc nepáral, což nám dokazoval již od prvních minut.



Jeho postava byla přesně tím typem, který mám ve filmech rád. Arogantní, zásadový, násilnicky, agresivní šéf bezpečností služby, který svým přístupem budil hrůzu nejen u zákazníků, ale i zaměstnanců obchodního domu. Navíc skrýval nejedno tajemství, ale to prozrazovat nebudu. Divák si musí počkat až na samotný závěr. Je ovšem pravdou, že s někým takovým bych zrovna moc dělat nechtěl. Zvláště když člověka buzeruje opravdu za každou blbost. Jelikož se však většina děje točí okolo sledování kamer, chytání zlodějů a trojúhelníku Harley, Dennis, ředitelka obchoďáku, někteří se začnou nejspíš nudit.


Atmosféra nám tu totiž nenabídne zrovna moc napjatých situací. Spíše si tvůrci dávali záležet na té akční a tak trochu ošidili tu psychologickou stránku. Postupné poodhalování Harleyho osobnosti vyvrcholí právě již zmíněným finále, jenže z pohledu hororového fandy toho bylo trošku málo. I tak si ovšem myslím, že nepříliš náročný divák nebude zklamán, pokud si potřebuje u něčeho oddychnout. I stopáž byla přijatelná, takže já to vidím na klasický průměr. Jen si myslím, že tvůrci mohli ještě trochu přitvrdit a závěr ještě více vyšperkovat.

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat