0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 5. 2014

Hound of the Baskervilles, The (1978)

Takhle to dopadá, když se z komedie stane spíše tragédie…

Když jsem si včera vytáhl jedno z DVD, na které jsem si nahrával filmy z televize a zjistil, že na něm jsou tři filmy s legendárním detektivem „Sherlock Holmes“ dostal jsem velkou chuť si je pustit a zatímco stanice Hallmark a jejich The Hound of the Baskervilles (2000) a The Case of the Whitechapel Vampire (2002) nedopadli zas až tak zle (průměrná oddechová záležitost), tak tato stará sedmdesátková komedie (parodie) mi docela dost hnula žlučí. 




Český název: Pes baskervillský
Režie: Paul Morrissey
Rok výroby: 1978
Délka: 85 min
Země: Velká Británie

Hrají:
Peter Cook …(Sherlock Holmes)
Dudley Moore …(Doktor Watson)
Kenneth Williams …(Sir Henry Baskerville)
Terry-Thomas …(Dr. Mortimer)
Hugh Griffith …(Frankland)
…a další




Mám rád nejznámější případ – který napsal Arthur Conan Doyle - "The Hound of the Baskervilles", ale dva spolužáci z Oxfordu a v jedné době nerozlučná dvojice komiků Peter Cook a Dudley Moore z toho udělali pěknou frašku.


Chápu, že Britové jsou pověstní svým humorem, který mi v mnoha filmech či komediích vůbec nevadí, ale tady mi teda moc nesedl. Zesměšnění kultovního příběhu se mi hnusilo, stejně jako to co udělali z „legendárních“ postav v tomto příběhu. Někomu to možná přišlo srandovní, ale já v tom viděl pouze trapnost. Je sice pravdou, že některé situace mě skutečně rozesmály, stejně jako pár hlášek (zajímavá masáž, policajt a jeho suspenzor, či čůrající čivava), ale jako celek se to mílovými kroky přiblížilo odpadu a od zapáchající stoky tento film zachránilo jen několik málo okamžiků (viz. napodobování a hlavně zesměšňování jiných filmů).

Za docela povedenou „recesi“ beru příjezd a následné seznámení s panstvím rodu Baskervillů. Jak Sir Henry, tak Watson tu byli za magory (co mají rádi růžovou a hlavně karafiáty), takže ten speciální pokoj v podkroví jsem jim opravdu ze srdce přál. Leč zároveň to byly i jediné alespoň trošku zajímavé postavy (vzhledem k jejich nevelké inteligenci a hlavně projevu), pokud tedy nepočítám dekolt Dany Gillespie. Bohužel tohle určitě nebudu nikomu doporučovat a už teď vím, že se na to nikdy znovu nepodívám. Ten otřesný závěr jen podtrhl celkový zmar, který si nezaslouží ani průměrné ohodnocení.


Hodnocení:
30%

Žádné komentáře:

Okomentovat