0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

29. 5. 2014

Of Unknown Origin (1983)


Peter Weller je ve svém domě terorizován obrovskou krysou. Tento souboj může vyhrát jen jeden…

Bart pošle svou manželku a syna na „dovolenou“ aby měl dostatek času a klidu na důležitý projekt, který by mu mohl přinést pracovní povýšení. Jenže brzy se ukáže, že ve svém nově opraveném domě uprostřed New Yorku není sám. Po domě nachází ohryzaný nábytek, jídlo a v noci slyší podivný šramot. Vypadá to, že se mu tu usadila hladová krysa. Rozhodne se tedy koupit pasti a jed, ale nic z toho nezabírá. Ba spíš začnou být útoky intenzivnější. Poté co nalezne a zničí krysí hnízdo, rozhodne se agresivní a docela inteligentní hlodavec pro krvavou odplatu. V domě se rozhoří nemilosrdná bitva, kterou může přežít jen jedna strana. 



Český název: Zlo neznámého původu
Režie: George P. Cosmatos
Rok výroby: 1983
Délka: 88 min
Země: Kanada / USA

Hrají:
Peter Weller …(Bart Hughes)
Shannon Tweed …(Meg Hughes)
Jennifer Dale …(Lorrie Wells)
Lawrence Dane …(Eliot Riverton)
Kenneth Welsh …(James Hall)
…a další

Uzrál čas se zase na chvíli vrátit k mým oblíbeným zvířecím hororům a tak jako první padla volba na tento starý a mnohými oblíbený krysí kousek. Slyšel jsem na něj dost chvály, ale jaksi přišel na řadu až teď. Mnozí jej označují za absolutní pecku a údajně „hodně reálnou“ záležitost, no já s nimi zas až tolik nesouhlasím, ale to neznamená, že by skutečně nešlo o lehce nadprůměrnou podívanou, kterou by si milovníci animal(s) hororů neměli nechat ujít. Zvláště když ho natočil režisér Cosmatos, jehož filmy mám velice rád (a to hlavně Ramba 2, nebo Rappresaglia). 



Představitel RoboCopa (Weller) se tu sice místy chová jako úplný debil a místo aby zavolal deratizátory (no nechtěl mít přece zničený celý byt), tak si ho raději následně zdevastuje celý sám, ale tak není se čemu divit. Jeho protivníkem tu byla pěkně mazaná mrcha (pardon) přerostlá krysa, jejíž IQ bylo enormně vysoké (no ani kočka si jí nevšimla), ale tak zas na druhou stranu ta vzestupná míra agrese se mi líbila. Navíc si tvůrci a hlavně kameraman počínali dost rafinovaně, takže divák se u toho skoro vůbec nenudil. Přesto je potřeba se na Of Unknown Origin dívat dost s nadhledem.


Trošičku mě mrzelo, že tu více prostoru nedostala „sexbomba“ své doby Shannon Tweed, ale tak jejím úkolem bylo ukázat své vnady a pak rychle přepustit místo jiné „samici“. Pro vytvoření správné atmosféry bylo potřeba, aby byl hlodavec pěkně vychcaný a nenechal se hned chytit na kus „sejra“, což se povedlo a tak zhruba od poloviny filmy začne gradovat napětí i díky záběrům z pohledu zvířete a několika pokusům o „lekací“ scény. Navíc se tu jako bonus dozvíme i několik zajímavých informací o krysách.


Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat