0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 5. 2014

Reef, The (2010)


Další povedený australský horor, tentokrát se žraločí tématikou…

Matt si chce společně se svou přítelkyní Suzie a sestrou Kate užít pěknou dovolenou. Tu jim nabídl jejich přítel Luke, který má za úkol se svým parťákem Warrenem odvést jachtu majitelům do Indonésie. Při té příležitosti se chtějí všichni pobavit, potápět se a zažít i trochu romantiky. Luke by rád obnovil svůj vztah s Kate, ale ta je zprvu dost odmítavá. Jejich idylku na moři naruší nehoda, kdy jachta narazí na útes a začne se potápět. Luke přesvědčí všechny až na Warrena, aby společně doplavali ke 12 mil vzdálenému Želvímu ostrovu. Jenomže již po chvíli je všem jasné, že jejich dobrodružství se může velmi rychle proměnit v tragédii. Kolem nich totiž začne kroužit zlověstná černá hřbetní ploutev hladového žraloka a panika narůstá…
Český název: Útes smrti
Režie: Andrew Traucki
Rok výroby: 2010
Délka: 94 min
Země: Austrálie

Hrají:
Damian Walshe-Howling …(Luke)
Zoe Naylor …(Kate)
Gyton Grantley …(Matt)
Adrienne Pickering …(Suzie)
Kieran Darcy-Smith…(Warren)
…a další


Útes smrti se mi hodně dlouho ohříval na disku, ale nějak jsem se nemohl donutit si jej pustit. Mám rád horory se žraločí tématikou, ale přednost dostávali jiné kousky a jak se ukázalo byla to docela chyba. Filmy „podle skutečné události“ beru dost s rezervou, ale tady bych tomu možná i věřil. Zatímco hodně lidí velebí režiséra za jeho minulý kousek, tak mě Andrew Traucki se svým Black Water zrovna moc neokouzlil. Proto jsem očekával stejné chyby i zde, ale naštěstí to zas až taková přehlídka nelogických situací nebyla. Takže jsem si otevřel lahváče a pořádně se kochal děním na monitoru.



V první řadě bych chtěl pochválit nádherné prostředí (moře a potápění miluju), takže u mě jasně vedli záběry pod vodou. Ovšem musím tvůrce pochválit i za solidní atmosféru, stupňující se napětí a slušné herecké výkony. Tady je jasný důkaz toho, že i za pět dní se dá natočit dobrý film s minimem herců a ani se u něj divák moc nenudí. Hlavně se mi líbilo, že to tvůrci nepojali jen jako další krvavou lázeň, ale především se soustředili na psychologickou stránku filmu a přiznám se, že i já občas cítil lehké mrazení na zádech. I díky tomu si tento film zařadím mezi TOP 4 filmy se žraloky, které jsem prozatím viděl. Docela se dokážu vcítit do jejich pocitů beznaděje, když kolem vás krouží žralok. Jednou jsem to při potápění zažil a i když nás ujišťoval instruktor, že tam lidožraví žraloci nejsou, stejně sem byl pěkně připosraný. Takže dokážu pochopit i některé „nelogické blikance“ – rozhodnutí postav.


I proto se mi druhá polovina zamlouvala mnohem více (ta první hlavně kvůli přírodě). Čím více se blížil konec, tím začala atmosféra houstnout, zůstával jsem zaražený v sedačce a stále více fandil zbylým postavám, aby to už dotáhli do zdárného konce. To se mi opravdu stává málokdy, ale když já mám Zoe Naylor strašně rád. Tedy hlavně od její nezapomenutelné scény, kdy kromě latexové masky na sobě neměla vůbec nic. Ne o porno nešlo, ale v té době jí ještě skoro nikdo neznal. Takže abych to nějak shrnul, Australané mi tímto kouskem určitě udělali radost a chtělo by to více takových filmů z jejich produkce.


Hodnocení:
65%

Žádné komentáře:

Okomentovat