0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 5. 2021

Return of the Fly (1959)

Chtěl pokračovat ve výzkumu svého otce, ale nyní bude muset čelit stejným důsledkům…

Helene Delambre zemřela a její syn Philippe přesvědčí svého strýce Francoise, aby mu konečně po patnácti letech řekl pravdu, za jakých okolností zemřel jeho otec. I přes jeho varování a prosby hodlá pokračovat v otcově výzkumu a na pomoc si přizve spolupracovníka a kamaráda Alana. Společně se jim podaří opět sestrojit transformátor hmoty a pokusy mohou započít. Horlivý Philippe však netuší, že Alan je ve skutečnosti hledaný zločinec, který se skrývá před policií pod falešnou identitou a nyní hodlá ukrást a následně výhodně prodat jeho výzkum. Navíc se neštítí udělat cokoliv, aby dosáhl svého cíle, klidně i zabít anebo se navždy zbavit samotného Philippa. Sled událostí zapříčiní, že je Philippe sám vystaven nebezpečnému experimentu a společně s ním i moucha. No a nové „muší monstrum“ je na světě…



Režie: Edward Bernds

Rok výroby: 1959

Délka: 80 min

Země: USA

 

Hrají:

Vincent Price...(Francois Delambre)

Brett Halsey...(Philippe Delambre)

Danielle De Metz...(Cecile Bonnard)

David Frankham...(Ronald Holmes, alias Alan Hinds)

John Sutton...(Inspektor Beecham)

...a další


Ačkoliv mnoho diváků toto pokračování původní Mouchy moc kladně nepřijalo, já zas až tolik zklamán nebyl. Raději jsem od toho moc neočekával, ale nakonec se mi dostalo vcelku slušné průměrné podívané. Režisér a scénárista v jedné osobě Edward Bernds si byl vědom, že jen chabé kopírování prvního dílu by byla rovnou sebevražda a tak se vydal poněkud odlišným směrem. I zde se dočkáme dramatické zápletky, ale oproti svému předchůdci se rozhodl i poměrně výrazně přitvrdit. Což se mi samozřejmě líbilo. Bohužel jako celek to postrádalo ono osobité kouzlo a atmosféru původní Mouchy.

 

I tady byli přimíchány prvky detektivky, ale určité scény byly až moc naivní, nelogické a směšné – hlavně chování některých postav (kupříkladu prchání zmutovaného Philippa před střílejícím detektivem, který byl i z té blízky „slepý jak patrona“). Nemluvně o samotném závěru, který na rozdíl od původního filmu postrádal právě ono dramatické finále a pořádnou dávku emocí. Na druhou stranu tu zase bylo více mrtvých, samotné muší monstrum bylo využito mnohem více (je však potřeba říci, že ta zbytečně velká hlava byla spíš směšná a moc herci ani neseděla na hlavě).

 

Vincent Price tu rovněž dostal více prostoru než minule, což taky výrazně přispělo k mému celkovému pohledu na tento film. To on byl totiž hlavním tahounem tohoto příběhu, protože zbytek herců a hereček se zrovna moc nepředřel. Nevadil mi ani fakt, že byl tentokrát film natočen černobíle. Přestože jde v mých očích o průměrnou záležitost, tak původní Moucha byla o třídu lepší – hlavně co se atmosféry a dramatičnosti týče. Na toto pokračování však určitě nezanevřu.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat