0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 5. 2021

Dracula 2000 (2000)

Kdo je ve skutečnosti Dracula? Je opravdu mnohem starší, než si doposud lidi mysleli?

Vážený obchodník Van Helsing vlastní obchod se vzácnými starožitnostmi, který se jednoho dne rozhodne vyloupit skupina zlodějů. Ta spolupracuje s jeho sekretářkou Solinou a díky tomu se jim podaří přelstít bezpečnostní program trezoru. K jejich překvapení v něm však nenaleznou žádné zlato, šperky či umělecká díla, ale vchod do podzemní krypty, která ukrývá zapečetěnou stříbrnou rakev, chráněnou smrtícím obranným systémem. Tu se jim podaří ukrást a uprchnou letadlem. Během letu se jim podaří rakev otevřít a probudí tak zlo, které zde spalo víc jak sto let. Následně letadlo havaruje nedaleko New Orleans. A tam také vedou kroky Van Helsinga a jeho pomocníka Simona. V zapečetěné rakvi byl totiž řadu let držen samotný Dracula, díky jehož krvi filtrované přes pijavice dokázal tak dlouho přežít i Van Helsing, hledajíc způsob, jak vládce upírů zabít. Ten je nyní na svobodě a jeho cílem se stává Van Helsingova dcera Mary, která nemá ani tušení, kdo je ve skutečnosti její otec a co jí samotnou spojuje i s Draculou, tedy kromě děsivých nočních můr…



Režie: Patrick Lussier

Rok výroby: 2000

Délka: 99 min

Země: USA

 

Hrají:

Gerard Butler...(Dracula)

Justine Waddell...(Mary Heller-Van Helsing)

Jonny Lee Miller...(Simon Sheppard)

Christopher Plummer…( Matthew/Abraham Van Helsing)

Jennifer Esposito...(Solina)

Colleen Ann Fitzpatrick...(Lucy)

...a další


Dracula je řadu let věcným tématem pro spoustu filmařů, nicméně opravdové úspěchy slavil především ve starších filmech (za dob Lugosiho, Christophera Leeho, ale třeba i Franka Langelly). Většina těch novodobých upířích kousků (ve většině z nich ani o Drákulu nejde) za moc nestojí a kopírují jeden druhého. Patrick Lussier to riskl a přišel s vlastním nápadem, jak z tohoto tématu vytřískat co možná nejvíce. Měl k dispozici i docela slušný rozpočet (54 milionů dolarů), několik dobrých a známých herců, přesto moc velký úspěch neslavil. Mohla za to samozřejmě i ona odlišnost a fantasie samotných tvůrců – kteří se dle mého nechali až moc unést, přitom zas až tolik kvalitní podívané nám nenabídli.

 

Poněkud akčnější úvod určitě nebyl na škodu, přestože všichni tak nějak tušili, co že se skrývá v zapečetěné stříbrné rakvi. Drákulův nástup na scénu nebyl zas až tak marný, jeho představitel Gerard Butler měl i docela charisma, nicméně potom se to začalo celé spíše zvrhávat v jakousi upíří parodii. Van Helsing, pijavice, Drákulova krev, spojení s Ježíšem a Jidášem – no tvůrčí fantazie nemá hranic, nicméně tady už to trochu přehnali. Ono by mi ani nevadilo to jejich tvrzení, že kníže Vlad byl vlastně jen jedním z jeho jmen a Dracula je mnohem ale mnohem starší, jenomže starý dobrý Van Helsing je moc brzy odklizen ze scény a zbytečně moc prostoru tu dostává jeho nešikovný pomocník Simon a dcera Mary. Škoda, že jí nehrála pohledná Jennifer Esposito, to bych si to užil určitě mnohem více.  

 

Kromě hromady klišé však nemůžu tvůrcům upřít ani fakt, že se jim povedlo „zplodit“ i několik slušných pasáží s dobrou atmosférou a celkem dobrými speciálními efekty. Jen škoda, že jich nebylo mnohem více, protože takové pasti v kryptě – jo to bylo pokoukání. Nicméně jsem docela překvapený, že se režisér Patrick Lussier následně rozhodl natočit i další dvě pokračování. Protože zas až taková pecka to vážně nebyla. A jak jsem měl možnost vidět, tak oba další díly šli s kvalitou ještě dolů.

 

Přivřu-li oko, jsem ochotný dán tomuto filmu alespoň průměrné ohodnocení. Dracula 2000 totiž není zas až tak úplnou ztrátou času. Několik světlejších momentů by se tu určitě našlo a úvod je docela povedený.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat