0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 5. 2021

Fly, The (1986)

David Cronenberg přichází se svou bizarnější leč velmi povedenou podobou známého příběhu…

Seth Brundle je nadějný vědec, který v ústraní pracuje na revolučním experimentu s teleportací. Vytvořil zařízení na přenos a následné složení předmětů zpět do původního stavu a nazval ho „Telepod“. Vše se prozatím snaží před veřejností i kolegy utajit, protože jeho výzkum má ještě několik nedostatků. Na jedné akci se však seznámí s atraktivní novinářkou Veronicou, které nejenom poví o svém tajemství, ale následně jí i ukáže, jak jeho přístroj funguje a dovolí jí vše dokumentovat. Postupem času se do sebe i zamilují. Seth však začne žárlit a v opilosti provede další přenos sám na sobě. Nevědomky však společně s ním skončí v telepodu i malá moucha. Počítač si s nenadálou situací nedokáže poradit a tak sám vydá příkaz, aby se jejich odlišné geny spojili v jednu vylepšenou DNA, což bude mít nedozírné následky. Seth se zprvu cítí dobře, silnější, sexuálně výkonnější ovšem po nějakém čase se na něm začnou stále více projevovat vedlejší účinky a jeho tělo začne mutovat v „muší monstrum“. Dokáže svou metamorfózu vůbec zastavit v čas, když lidskost z něj vyprchává každým dnem stále rychleji…?



Český název: Moucha

Režie: David Cronenberg

Rok výroby: 1986

Délka: 96 min

Země: USA / Velká Británie / Kanada

 

Hrají:

Jeff Goldblum...(Seth Brundle)

Geena Davis...(Veronica Quaife)

John Getz...(Stathis Borans)

David Cronenberg…(Gynekolog)

Joy Boushel...(Tawny)

...a další


Tento film jsem viděl už několikrát a musím uznat, že David Cronenberg dokázal natočit velmi působivý a svým způsobem až nechutný film. Který byl po zásluze oceněn i Oscarem za masky. Nedávno jsem viděl originální Mouchu a oba filmy jsou svým způsobem docela povedené, přesto tak odlišné. Líbí se mi ale oba velmi moc. Novější verze je však lepší, ponuřejší, bizarnější a samozřejmě měli tvůrci k dispozici modernější techniku, která tomu samozřejmě pomohla nejvíc. Cronenberg je však znám svým odlišným (nezaměnitelným) způsobem co se natáčení filmů týče a v jeho sbírce nalezneme několik opravdu zajímavých bizarností. Některé z nich se mi sice moc nelíbily, ale jeho Moucha je opravdu povedeným filmem, který mě v mládí docela děsil.

 

Jediné slabší místo vidím v poněkud slabším začátku. Přemíra počáteční romantiky, se však záhy změní v dramatickou jízdu plnou emocí a vše vyvrcholí opravdu povedenou proměnu Setha v rozpadající se hnus a zrod mušího monstra. Divák má šanci vše sledovat pěkně postupně od prvních chloupků, přes odpadající nehty a deformaci těla, až po vytékání žeravého slizu a finální muší kreaturu. Srdce fandů podobných bizarností jistě zaplesá mírou vrchovatou. Prostřední pasáž jsem si neskutečně užíval, atmosféra postupně houstla a míra hnusu se stupňovala přesně tak, jak to mám rád.

 

Samozřejmě potěšila i přítomnost Geeny Davis. Tahle atraktivní herečka svého času patřila mezi moje „platonické lásky“ a já ji neskutečně žral. I zde samozřejmě podala velmi dobrý výkon a i její proměna ze zamilované novinářky v emočně vyčerpanou a vyděšenou ženu, která navíc ve svém lůně nosí…No Jeff Goldblum měl velmi zdatnou parťačku a oba si za své výkony zaslouží uznání. Moucha prostě jako celek obstála a našel bych tu jen velmi málo slabších míst, které by si zasloužili menší kritiku. Škoda toho začátku. No nicméně jde o nadprůměrnou záležitost, kterou si vždycky rád pustím znovu.


Hodnocení:

80% 

Žádné komentáře:

Okomentovat