0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

11. 5. 2021

Fly II, The (1989)

V tomto případě jsou dědičné geny vážně na škodu!!!

Seth svou bitvu o zachování lidskosti prohrál a Veronica nenašla klid ani spásu, místo toho jí čekal bolestivý hrůzný porod, který bohužel nepřežila. Zbyl však po nich syn Martin, který na oko vypadá jako normální dítě, bohužel však po svém otci zdědil i jeho „muší geny“, které zapříčinili, že se u něj projevil zrychlený růst i vysoká inteligence. V pěti letech už vypadá jako normální dospělý jedinec. Po celou tu dobu je držen v zařízení vedené bohatým Bartokem, který s ním má své vlastní zrůdné plány. Navíc má v držení i otcův vynález – telepody, které však jeho tým neumí naplno využít a dělá jeden nepovedený experiment za druhým. Pokud se však Martin potatil, mohl by toto zařízení opět uvést do správného provozu a jeho společnost by na tom vydělala velké peníze. Martin se spřátelí s mladou techničkou Beth, která mu nejprve pomáhá s prací na telepodu a posléze se oba do sebe i zamilují. Martin však cítí, že s ním není všechno v pořádku a nakonec zjistí hrůznou pravdu o svém původu i rodinném „prokletí“. Začíná se měnit stejně jako kdysi jeho otec. Rozhodne se však vzdorovat a přijít na způsob jak proměnu v muší monstrum zastavit. V tom se mu však Bartok rozhodne zabránit za každou cenu… 



Český název: Moucha 2

Režie: Chris Walas

Rok výroby: 1989

Délka: 105 min

Země: USA / Velká Británie / Kanada

 

Hrají:

Eric Stoltz...(Martin Brundle)

Daphne Zuniga...(Beth Logan)

Lee Richardson...(Anton Bartok)

John Getz...(Stathis Borans)

Garry Chalk...(Scorby)

...a další


Když před třemi lety natočil David Cronenberg „remake“ původní Mouchy – no spíše se i on inspiroval povídkou George Langelaana než samotným filmem, byl v jeho týmu i Chris Walas, který se významně podílel na zisku Oscara za masky. Ten se poté rozhodl sám usednout do režisérského křesla a natočit toto pokračování. A to i přesto, že s tím neměl dosud skoro žádné zkušenosti. I z toho důvodu to nakonec dopadlo, tak jak to dopadlo. Příběh samotný moc kvalitní není, to si zase nebudeme nalhávat, nicméně i zde se dá narazit na několik velmi slibných momentů, některé pasáže mají i vcelku slušnou atmosféru a samotné efekty a masky taky nejsou špatné.

 

I z toho důvodu moc nechápu to nízké hodnocení napříč internetem. Jasně Chris Walas není Cronenberg a nikdy jím ani nebude, nedokázal prostě tak účinně zapracovat na psychologické stránce filmu (příběhu), ale nemyslím si, že by jeho výtvor byl tak katastrofický. Vždyť v porovnání s mnohými béčkovými a céčkovými scifi horory nám pořád nabídl slušnou podívanou minimálně na průměrné úrovni. Jenže mnozí ho prostě srovnávají jen s prvním dílem a v tom případě tedy musím souhlasit, že je dvojka minimálně o dvě třídy horší. To bych zase lhal já, kdybych tvrdil, že není.

 

Bohužel i herecké obsazení je o dost slabší než minule. Geena Davis a Jeff Goldblum byli prostě výborní, zatímco Eric Stoltz a Daphne Zuniga prostě jen průměrní. A ani ta „chemie“ mezi nimi tak úplně nefungovala. Zbytek osazenstva byl dost slabý, výkony některých jedinců doslova katastrofální. Co se samotných efektů týče, tak tady jsem byl docela spokojený. Chudák pes nebo finální podoba mušího monstra velmi pěkně provedené masky a speciální efekty. Leč jsme tak nějak byli tentokrát ochuzeni o tu postupnou proměnu a metamorfózu Martinova těla. Což byla zásadní chyba, protože právě jednička byla díky tomu správně nechutná a bizarní. Dvojku tak ve finále vidím jako obyčejnou průměrnou záležitost, kterou ale rozhodně nemíním hodit do hororového odpadu!


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat