0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

14. 5. 2021

Mangler, The (1995)

Noční můra všech pradlen ožívá…

V městečku Rikers Valley stojí prádelna Blue Ribbon, která většině místních žen a dívek nabízí jedinou pracovní příležitost. Ty zde však musí pracovat za velmi obtížných a těžko snesitelných podmínek a jsou neustále šikanovány ze strany despotického majitele Gartleyho a jeho předáka. Největší hrůzu jim nahání obrovský mandl - rychložehlící a skládací stroj model 6, jehož obsluha je velmi namáhavá a nebezpečná. Stačí chvilka nepozornosti a…Jednoho dne se o něj poraní mladá dívka Sherry, která nevědomky odstartuje sérii podivných událostí a úmrtí, která budou následovat. Mandl totiž vzápětí zabije starou pradlenu, kterou doslova rozdrtí na krvavou kaši. Na místo přijíždí místní policista John Hunton, který započne vyšetřování. Vše vypadá na nehodu z nedbalosti, jenže záhy následují další podivné nehody a úmrtí. Policistův švagr Mark přichází s bláznivou teorií, že mandl musí být posednutý ďáblem a majitel prádelny o tom ví víc, než tvrdí. Hunton mu zprvu nevěří, ale brzy změní názor…



Český název: Děs v prádelně

Režie: Tobe Hooper

Rok výroby: 1995

Délka: 106 min

Země: USA / JAR / Austrálie

 

Hrají:

Ted Levine...(John Hunton)

Robert Englund...(Bill Gartley)

Vanessa Pike...(Sherry Ouelette)

Daniel Matmor...(Mark Jackson)

Ashley Hayden...(Annette Gillian)

...a další


Hodně dlouho jsem tento film Tobe Hoopera míjel bez povšimnutí, ovšem musím uznat, že není tak špatný, jak o něm spousta lidí tvrdí. Filmů natočených podle předlohy Mistra Kinga jsem viděl už dost, leč jen několik z nich je opravdu povedených. Tento kousek sice patří spíše do těch průměrných, ale i tak jsem v něm našel několik opravdu solidních a těžko zapomenutelných momentů (scén). Je však potřeba říci, že jsem si více užíval první polovinu filmu, než tu druhou.

 

Samotný špinavý úvod nám totiž nabídne docela slušnou porci hutné atmosféry i brutální podívané, která se mi ještě na nějaký čas usadí v paměti. Ne, opravdu v bych podobné prádelně nikdy dělat nechtěl – nesnáším totiž vedro a své ruce mám hodně rád a nerad bych o ně přišel. Chudák stará pradlena – její postupné rozdrcení a „zmandlování“ bylo velmi působivé, až mi běhal mráz po zádech – to samé se dá říci i o osudu pána majitele a Roberta Englunda v jedné osobě – obě scény jsou jasně nejlepší na celém filmu. Jen škoda, že těchto momentů nebylo ve filmu více. Co se hereckých výkonů týče, tak Robert Englund i Ted Levine odvedli velmi slušnou práci – jejich postavy dokázaly vzbudit jisté emoce a zvláště první jmenovaný byl i pěkně nechutný.

 

Osobně jsem však měl trochu problém se samotným koncem. Přišlo mi to takové nedodělané a narychlo utnuté. Očekával jsem pořádné vygradování jak atmosféry, tak příběhu, no a dostal jsem jen jakýsi nedodělaný polotovar. Nevím, někomu se to možná líbilo, já byl spíše lehce zklamán. A to jsem povídku nečetl, takže nemůžu porovnávat. Takže se přikláním spíše k průměrnému ohodnocení, přestože to mělo rozhodně na víc.


Hodnocení:

60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat