0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

7. 5. 2021

Warning Sign (1985)

Takhle to dopadá, když místo větší kukuřice, udělá bakterie z lidí agresivní šílence…    

V malém americkém městečku se nalézá biologická laboratoř, kde se pod záštitou účinných pesticidů a podpůrných bakterií k růstu plodin provádí tajný vědecký výzkum, o kterém ví jen opravdu málo zasvěcených pracovníků. Doktor Nielsen zde ve skutečnosti provádí pokusy na vytvoření tajné biologické zbraně. Jednoho dne dojde k nehodě a nebezpečná bakterie infikuje všechny ve své blízkosti. Dojde k poplachu a celý komplex je hermeticky uzavřen a společně s ním i drtivá většina zaměstnanců, která prozatím nemá o nebezpečí ani potuchy. Jediná kdo si prozatím zachovává chladnou hlavu, je pracovnice bezpečnosti Joanie, která spustí poplach a postupuje podle bezpečnostního protokolu. Kontaktuje nadřízené složky i svého manžela, místního šerifa. Infikování zaměstnanci se však záhy mění v agresivní šílence, kteří začnou útočit a zabíjet ty dosud nenakažené. Zoufalý šerif se rozhodne vyhledat doktora Fairchilda, jediného člověka, který před časem z projektu odešel a mohl by vědět, jak to celé zastavit, nebo nalézt protilátku. Času je však zoufale málo, navíc se začínají bouřit místní obyvatelé, kteří mají v komplexu své blízké a Joanie musí čelit neustálým útokům nakažených. Jenže jak dlouho dokáže ještě odolávat?



Český název: Varovný signál

Režie: Hal Barwood

Rok výroby: 1985

Délka: 99 min

Země: USA

 

Hrají:

Sam Waterston...(Cal Morse)

Kathleen Quinlan...(Joanie Morse)

Jeffrey DeMunn...(Dr. Dan Fairchild)

Richard Dysart...(Dr. Nielsen)

Yaphet Kotto...(Major Connolly)

G.W. Bailey...(Tom Schmidt)

...a další


Tento sci-fi film s hororovými prvky je nejčastěji přirovnáván k The Crazies (1973), který natočil George A. Romero. I zde se viditelně jedná o jistou kritiku vlády a tajných vědeckých experimentů s biologickými zbraněmi. Ve své době bylo tohle pro spoustu Američanů dost citelné téma a našlo se dost filmařů, kteří se nebáli jej použitých ve svých filmech. Navíc i zde se oprostíme od nějakých zombíků, ale nakažení lidé nám tu jsou presentováni spíše jako vysoce agresivní a šílení jedinci, kteří se prostě nedokáží ovládat, ale přesto si jsou tak nějak vědomi, co právě dělají. Díky tomu se i diváci dočkají několika opravdu povedených pasáží, ve kterých nebude chybět slušná atmosféra i menší porce napětí a vcelku uspokojivý počet mrtvých.

 

Nejprve však musíme překousnout poněkud pomalejší rozjezd, který moc záživné tempo opravdu neměl. Nicméně když jsem poprvé uviděl G. W. Baileyho, hned jsem si vzpomněl na jeho roli Harrise v Policejní akademii a ani mě moc nepřekvapilo, že to byl právě on, kdo vlastně rozpoutat tamní epidemii. Byla jen velká škoda, že se tvůrci nedokázali více odvázat a nabídnout nám ještě drsnější podívanou. Nakažených tu bylo dost, sem tam křupl nějaký ten vaz, jinde zaúřadovala sekyra či plamenomet, ale na můj vkus toho bylo v rámci možností (nabídky) docela málo.

 

Jenže tady se kladl důraz spíše na dramatičnost dané situace. Což sebou přineslo však i několik dost nereálných a hlavně nelogických momentů (především těch, které se odehrávaly před komplexem mezi obyvateli – vojáky a šerifem, ehm rychlou výrobou séra…), to bych ale nechtěl více rozpitvávat, abych nevyzradil úplně všechno. Herecké obsazení taky nebylo vůbec špatné, jen jsem si tu tentokrát nenašel žádnou vyloženě oblíbenou postavu – což ale byla hlavně vina scénáristů. I přes některé nedostatky ale vidím Varovný signál spíše jako slušné průměrné scifi béčko, které určitě ztrátou času není. Máte-li rádi podobné filmu o agresivních virech - bakteriích, tak na to určitě mrkněte. 


Hodnocení:

50%

Žádné komentáře:

Okomentovat