0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 10. 2020

London After Midnight (1927)

Jasný důkaz toho, že i z pouhých fotek se dá udělat velmi zajímavá podívaná. Zvláště když originál zřejmě navždy zůstane na seznamu ztracených filmů…

V jednom z honosných domů na okraji Londýna je nalezeno tělo Rogera Balfoura. K případu je povolán inspektor Burke, který po krátkém vyšetřování dojde k závěru, že se muž zastřelil sám, navíc po sobě zanechal dopis na rozloučenou. S tím však nesouhlasí jeho soused a přítel Sir Hamlin ani dcera mrtvého Lucille. Uběhne pět let a Burke se vrací zpět na místo činu. I tentokrát na popud Hamlina a několika dalších svědků, kteří tvrdí, že se v opuštěném Balfourově domě dějí podivné věci a usídlili se tam tajemní cizinci, ze kterých jde strach. Padne i slovo o vampýrech, čemuž Burke samozřejmě nevěří. Opět se tedy pustí do vyšetřování a postupně začne odkrývat děsivou skutečnost a odhalovat další fakta z minulosti, kterým tehdy nevěnoval tolik pozornosti…




Český název: Příšerné stíny

Režie: Tod Browning

Rok výroby: 1927

Délka: 69 min (foto rekonstrukce 47 min)

Země: USA

 

Hrají:

Lon Chaney...(Profesor Edward C. Burke)

Marceline Day...(Lucille Balfour)

Henry B. Walthall...(Sir.James Hamlin)

Conrad Nagel...(Arthur Hibbs)

Claude King...(Roger Balfour)

… a další


Je velmi smutné, že se tento němý klenot po požáru v roce 1965, který zachvátil uložiště filmů v trezoru MGM zřejmě již navždy zapsal na seznam ztracených kousků. Údajně neexistuje žádná jeho dochovaná kopie. Přitom šlo o nejvýdělečnější film, který Browning zrežíroval a ve kterém si Chaney zahrál. Jen za prodej vstupenek bylo vyinkasováno téměř půlmilionu dolarů. Po mnoha letech přišlo Turner Classic Movies se spásnou myšlenkou, jak alespoň „částečně oživit tuto klasiku“ a pověřilo producenta Ricka Schmidlina, aby za pomocí dobových fotografií a doprovodných titulků vytvořil foto rekonstrukci filmu.

 

Což jak se následně ukázalo, bylo velmi odvážným ale za to velmi dobrým nápadem a alespoň částečně si tak diváci mohli vychutnat starý detektivní příběh. Jasně nebylo to ono (hraný film je přece jenom lepší než nějaké fotky), ale i tento počin měl rozhodně své kouzlo. Díky titulkům, skvělé doprovodné hudbě a samotným fotografiím (z nich některé byly vskutku děsivé) tak vzniklo dílo, které si jistě zaslouží diváckou pozornost.

 

Lon Chaney nebyl jen mistrem mimiky a převleků, ale i výborným hercem. Děs z něj šel i ze samotných fotek. Když k tomu přidám i půvabnou Marceline Day, já byl prostě spokojený. Je ovšem těžké hodnotit „foto film“ – protože originál to nedokáže nikdy plnohodnotně nahradit. Nicméně pokud máte rádi „rarity“, tak byste si tohle určitě neměli nechat ujít!


Hodnocení:

60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat