0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

25. 10. 2020

A Warning to the Curious (1972)

Některé poklady je lepší nechat tam, kde jsou. Zvláště když jsou pod ochranou duchů!

Paxton, jehož vášnivým koníčkem je archeologie přijíždí vlakem do malého městečka Seaburgh. Přivedla jej sem stará legenda o třech bájných anglosaských korunách, které měly chránit Británii před invazí. Dvě z nich jsou již zničené, ale ta třetí se má právě nacházet na pobřeží hrabství Norfolk. Začne tedy pátrat v historických mapách a knížkách z této oblasti a narazí na zmínky o podivné rodině Agerů, která se údajně zavázala střežit místo, kde by se měla nacházet ona koruna. Místní však zarytě mlčí, jakoby měli z něčeho strach a Paxton stále častěji vídá v dáli podivnou postavu, která jej dle něj sleduje. Vypadá to, že je na správné stopě, nedbajíc na varovné signály…



Český název: Varování pro zvědavé

Režie: Lawrence Gordon Clark

Rok výroby: 1972

Délka: 50 min

Země: Velká Británie

 

Hrají:

Peter Vaughan...(Paxton)

Clive Swift...(Dr. Black)

John Kearney...(Ager / Duch)

...a další


Jedná se o druhý díl z dílny BBC a jejich duchařské série A Ghost Story for Christmas. Z ní jsem měl možnost zatím vidět jen vynikající film The Signalman (1976), jehož tvůrcem je rovněž režisér Lawrence Gordon Clark. Tenhle chlapík si získal mou pozornost a tak jsem samozřejmě dychtil získat a vidět další jeho kousky. No a tentokrát padla volba na jeho starší A Warning to the Curious. Není to sice tak úchvatná podívaná jako Strážce návěstí, ale i tentokrát dokázal natočit vcelku slušný duchařský kousek.

 

Příběh byl natočen podle příběhu M. R. Jamese, jen se tentokrát nedržel zas až tolik předlohy, ale šel svou vlastní cestou. Bohužel ani tentokrát jsem nečetl originál, takže nemohu porovnávat. Nicméně Clark uměl vždy navodit zajímavou stísněnou atmosféru a při budování napětí si vystačil jen s náznaky a to se mu povedlo i tentokrát. Samozřejmě nutnou měrou tomu dopomohl i dobrý výběr lokace a solidní práce kameramana. Nebojte se, dojde i na trochu toho násilí, protože duch strážce nehodlá s narušiteli mít jakékoliv slitování. Zvláště když nedbají jeho varovných signálů!

 

Máte-li rádi tyhle nenáročné duchařské chuťovky, ve kterých se musíte obejít bez většího množství brutality, ale za to se dočkáte vcelku slušně gradující atmosféry, jste tady na správné adrese. A Warning to the Curious jistě dokáže uspokojit nenáročného diváka a především milovníky starých kousků.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat