0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 10. 2020

Il legame (2020)

Být „fascinován“ má v Itálii poněkud odlišný význam než u nás…

Emma společně se svou dcerou Sofii míří na jih Itálie, aby se zde seznámila s matkou svého přítele Francesca, kterého si hodlá zanedlouho vzít. Hned záhy se však ukáže, že jeho rodné místo není zrovna ideální pro svatbu, natož aby tu žili společně s jeho matkou a ostatními známými. Hned první noc totiž malou dcerku kousne tarantule a všichni se od té doby začnou chovat podivně. Jakoby něco tajili. Stav dcery se totiž začne zhoršovat a ona záhy pochopí, co ve zdejším kraji znamená „být fascinována“. Sofia byla uhranuta a stala se součástí zlověstné kletby, která tíží tuto rodinu již řadu let…


Český název: Kletba z jihu

Režie: Domenico Emanuele de Feudis

Rok výroby: 2020

Délka: 93 min

Země: Itálie

Alternativní název: The Binding

 

Hrají:

Mía Maestro...(Emma)

Giulia Patrignani...(Sofia)

Riccardo Scamarcio...(Francesco)

Mariella Lo Sardo...(Teresa)

Federica Rosellini...(Ada)

...a další


Fascinován ani uhranut jsem z toho filmu zrovna nebyl. Dle mého jeho tvůrci nedokázali naplno využít potenciál zajímavého příběhu, který sice nebyl dvakrát originální, ale od Italů jsem určitě čekal mnohem záživnější podívanou. Bari je docela pěkná lokace a tak je škoda, že se vše točilo jen okolo starého domu, který moc atraktivní interiér nenabídl, jeskyně a podivných stromů. Navíc se spousta zajímavých věcí děla v přítmí a za přítomnosti zběsilé kamery a střihu.

 

Přitom začátek a podivný rituál (vymýtání) příjemně navnadil. Jenomže v záplavě zbytečně zdlouhavých dialogů se divák ve skutečnosti dočká jen několika zajímavých atmosférických scén a několika laciných lekaček. Bledé černovlasé ženské už dneska moc lidí nevyděsí a mou pozornost spíše zaujala docela atraktivní argentinská herečka Mía Maestro (Emma), než zlo představující Ada. Občas jsem si dokonce říkal, jestli tvůrci nezapomněli, že točí horor. Naštěstí se nakonec přece jenom dočkáme i několika povedených scén a samotný závěr taky nebyl špatný.

 

Kletba z jihu tak stojí někde na rozhraní průměru a podprůměru. Určitě z ní nebude film tohoto podivného roku, ale ani jeho nejhorší kousek. Nebyla to vyloženě špatná podívaná, ale viděl jsem už i lepší kousky na obdobné téma. Sympatické herecké výkony matky s dcerou však v mém případě převážili pomyslné misky vah k vyššímu ohodnocení.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat