0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

28. 10. 2020

Strangers, The (2008)

Největší chybou vašeho života je, že v době jejich příchodu jste právě doma! 

James a Kristen se právě vrací ze svatby svého kamaráda. ON měl pro ní připravený zásnubní prsten a romantický večer ve starém rodinném letním domě na odlehlém místě, ONA mu však řekla ne a všechno tím zkazila. Jejich psychické rozpoložení není v pořádku, přesto se nakonec pokusí udobřit. V tu chvíli však na řadu přicházejí ONI. Trojice maskovaných cizinců, kteří je začnou terorizovat. Místo vášnivé noci se tak rozpoutá boj o přežití, ale PROČ vlastně…?



Český název: Oni

Režie: Bryan Bertino

Rok výroby: 2008

Délka: 85 min

Země: USA

 

Hrají:

Scott Speedman...(James Hoyt)

Liv Tyler...(Kristen McKay)

Gemma Ward...(Dollface)

Laura Margolis...(Pin-Up Girl)

Kip Weeks...(Man in Mask)

...a další


Byla doba kdy "Home Invasion" filmy docela frčeli a některé z nich se stali doslova „kultovní záležitostí“. Já sám je mám docela v oblibě a tímto subžánrem rozhodně nepohrdnu. Co se týká tohoto kousku, tak musím říct, že do těch nejlepších má hodně daleko. Není to vyloženě špatná podívaná a dalo by se tu najít i dost pozitivních věcí, ale svým celkovým pojetím i finálním ztvárněním se z toho nestalo nic víc než jen průměrná podívaná. Navíc nesnáším, když je nám toho na úvod vyzrazeno víc, než je zdrávo a divák je tak vlastně ochuzen o zajímavé finále.

 

Nepříliš záživný úvod a nutné seznámení s ústřední dvojicí jsem tak nějak přečkal bez většího zájmu. Chápal jsem jejich psychické rozpoložení i důvod proč se v něm ocitli, ale když už se konečně ozvalo zaklepání na dveře, rázem jsem ožil a díky bohu i samotná atmosféra. Započal psychologický teror a atraktivita filmu šla rázem nahoru. Napětí se stupňovalo, drzost a agresivita maskovaných útočníků taky a já se tedy začal těšit na brutální stránku příběhu. A ono ejhle. Furt nic, tedy do doby kdy padne první mrtvý k zemi. Jenže místo aby se to pořádně rozjelo, tvůrce zase sundal nohu z plynu a přešel na brdový pedál a to už mi začalo lézt pomalu na nervy. Člověk se vlastně ani pořádně nedoví PROČ a naskočí desetiminutové závěrečné titulky.

 

A tohle měla být ta pecka a nezapomenutelný zážitek? Ale hovno. Znám mnohem záživnější filmy na toto téma. K dobru musím přičíst vcelku schopné herecké výkony Liv Tyler a Scotta Speedmana a velmi slušný hudební doprovod a výběr skladeb. Ještě že alespoň ta prostřední pasáž se povedla, jinak bych šel asi s hodnocením dolů. V mých očích jde jen o průměrnou záležitost, která se prostě nevytasila s ničím navíc, abych si z toho odnesl jiný než průměrný zážitek.


Hodnocení:

50% za film + 10% za hudbu. 60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat