0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 7. 2017

Cavern, The (2005)

Rádi prozkoumáváte černé díry a nejrůznější štěrbiny? Věřte, že po zhlédnutí tohoto filmu vás přejde chuť…

Skupina amerických speleologů se vydává do Kazašské pouště Kyzyl Kum, aby zde prozkoumali neznámou jeskyni. Počáteční nadšení však záhy vystřídá bezmoc a zděšení, protože někdo nebo něco zavalí jedinou přístupovou cestu a zabije jejich ruské průvodce. S minimem světla a vzrůstající panikou se snaží nalézt v temném jeskyním komplexu jinou cestu k záchraně, ale jejich počet se začne rapidně ztenčovat. Co se skrývá v temnotách? Jde snad o nějaké zvíře, ducha či něco mnohem zlověstnějšího?



Český název: Smrtící temnota
Režie: Olatunde Osunsanmi
Rok výroby: 2005
Délka: 95 min
Země: USA
Alternativní název: WIthIN

Hrají:
Mustafa Shakir...(Gannon)
Andrew Caple-Shaw...(Ori)
Ogy Durham...(Miranda)
Sybil Darrow...(Bailey)
Danny Jacobs...(Ambrose)
...a další


Když byl v roce 2005 natočen skvělý film The Descent (Pád do tmy) okamžitě vznikla řada následovníků, kteří se na něm snažili přiživit. Jedním z nich byl i film The Cave (Jeskyně), který si ovšem moc dobře nevedl. V té době začínající režisér a scénárista Olatunde Osunsanmi se rozhodl pro svůj debut rovněž použít obdobnou látku (zápletku) a s minimálním rozpočtem 150 000 dolarů se vrhl do natáčení. No a tenhle chlapík má jediné štěstí a to, že jsem z jeho dosavadní tvorby viděl tento film až jako poslední, protože jinak bych mu hned vystavil červenou!

Zatímco Evidence (2013) byla sice průměrnou detektivní podívanou, dalo se to ještě přežít bez úhony. To Čtvrtý druh (2009) byl v mých očích o něco horším průměrem, který už vidět nikdy znovu nepotřebuji, ale Smrtící temnota je vyložená katastrofa. Přitom jsem si až doteď myslel, že „jeskyňářské“ filmy se prostě nedají tak zbabrat. Jenomže v tomto paskvilu bylo snad všechno špatně. Což o to prvotní průzkum černé škvíry nebyl ještě nejhorší a dokonce se mi masakr dvou rusáků i líbil, ale potom nastala hotová pohroma. Viděl jsem už dost kameramanských pohrom, ale tady jsem nestačil opravdu zírat. Špatné podsvícení, chaotický střih a nekvalitní kamera udělali pěknou paseku. Po většinu filmu jsem jen zmateně hleděl na svůj monitor a snažil se mnohdy marně vydedukovat, cože se to právě odehrává před mýma očima.

Byla to noha, ruka, nebo něco zcela jiného? Chvílema to vypadalo, že sleduju nějaké porno – ovšem jen díky sténání hlavních hrdinek. Ony celkově herecké výkony všech zúčastněných byli velice špatné, ostatně stejně jako jednotlivé dialogy nebo potažmo celý film. A to nás ještě čekal „šokující“ závěr, při kterém jsem si začal poklepávat na čelo. To myslel někdo skutečně vážně? Vlastně se ani moc nedivím, že tento film svého času běžel skoro pořád v TV. Kdo by si jinak něco podobného koupil na DVD. Jediný důvod proč tomu nedám rovnou ODPAD, byla maska finálního záporáka. Jinak je Smrtící temnota odstrašujícím příkladem, jak rozhodně nevypadá dobrý hororový film. Jen chaos a zmar! 

Hodnocení:
10%

Žádné komentáře:

Okomentovat