0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

26. 6. 2017

Swamp Devil (2008)

Kdo stojí za ohavnými vraždami v okolí Gibbingtonu? Má je skutečně na svědomí Melaniin otec, nebo se v okolních močálech skrývá něco mnohem děsivějšího?

Melanie se již sedmnáct let naprosto distancovala od svého rodného městečka a především svého otce. Nyní je však naprosto šokována telefonátem svého kamaráda z dětství Jimmyho, který tvrdí, že její otec Howard umírá. Rozhodne se proto vydat do Gibbingtonu, aby jej ještě naposledy viděla a pokusila se s ním udobřit. Jenže hned po svém příjezdu se dozvídá šokující pravdu, že její otec ve skutečnosti neumírá, ale je obviněn z vraždy a nyní se skrývá v okolních bažinách. Melanie tomu nevěří a postupně začne poodhalovat děsivou skutečnost tohoto místa. Nejen že to vypadá, že byl její otec křivě obviněn, ale v okolních močálech již řadu let žije krvelačné stvoření lačnící po pomstě. Jenže jak to dokázat a hlavně přežít?



Český název: Ďáblova bažina
Režie: David Winning
Rok výroby: 2008
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Cindy Sampson...(Melanie Blaime)
Nicolas Wright...(Jimmy Fuller)
Bruce Dern...(Howard Blaime)
Robert Higden...(Jones)
Allison Graham...(zástupce šerifa Jolene Harris)
James Kidnie...(šerif Nelson Bois)
...a další


Levné céčkové monster horory jsou většinou sázkou do loterie. Valná většina z nich totiž za moc nestojí, ale občas se i mezi nimi najde kousek, který alespoň částečně splní divákovi jeho očekávání. Swamp Devil sice svou kvalitou asi nikoho příliš neoslní, ale rozhodně bych ho nechtěl rovnou odstřelit mezi odpadní záležitosti. Příběh jako takový totiž není vyložená katastrofa, jen kdyby se ho ujal někdo zručnější. David Winning však nikdy nebude patřit mezi dobré režiséry, což nám již několikrát ukázal. I tento kousek je součástí Maneater Series.

Levné CGI efekty jsou však většinou zárukou toho, že oslní maximální milovníky brakové podívané. Zde jsou nám tentokrát podány v podobě jakého lesního monstra, který by v konkurenci Jacksonových Entů vypadal mezi nimi jako jejich chudý příbuzný. Naštěstí své oběti nezabíjel jen jediným způsobem a hlavně se na scéně mockrát neobjevoval v celé své kráse (hlavně tedy v první polovině filmu). Divákova fantasie tak hned zpočátku nedostala tvrdý direkt a mohla tak alespoň krátký čas pracovat na plné obrátky. Poté už však šly všechny iluze stranou a nastala tvrdá realita. Tenhle zelený „fešák“ se zcela určitě nestal monstrem roku 2008.

Když k tomu připočítám i slabé herecké výkony většiny zúčastněných a kupu nelogických situací, je vám asi už jasné, že tady určitě nešlo ani o průměrnou podívanou. Ďáblova bažina však divákovi nabídne i několik scén, které se s přivřením oka dají označit za docela působivé. Jde sice jen o dva – tři momenty, ale díky nim jsem ochotný se na tento film ještě někdy v budoucnu podívat znovu.

Hodnocení:
30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat