0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 6. 2017

Omen IV: The Awakening (1991)

Damien je mrtev, ale ZLO se nehodlá vzdát bez boje a tak je na řadě další pekelné dítě…

Kongresman Gene York se společně se svou manželkou po několika marných pokusech zplodit dítě, rozhodnou pro adopci. V jednom sirotčinci si vyhlédnou nedávno narozenou holčičku, které dají jméno Delia. Krátce po poté však začne docházet v jejich okolí k podivných událostem (nehodám). Kněz, který prováděl křest holčičky, dostane srdeční záchvat, nebo o něco později dojde k podivnému úmrtí otce jednoho z dětí, které se několikrát dostalo s Delií do křížku ve škole. Malá holčička mívá občas podivné změny v chování, které ovlivňují chování nejen lidí ale i zvířat. Její rodiče si toho nejprve nevšímají, ale nová chůva Jo cítí díky svým schopnostem negativní energii. Což jí následně stojí život. Teprve v tu chvíli začíná Karen tušit, že s její dcerou není všechno v pořádku. Rozhodne se tedy najmout soukromého detektiva, aby vypátral Deliiny skutečné rodiče a sama záhy pocítí hněv temných sil…



Český název: Satan přichází – Procitnutí
Režie: Jorge Montesi, Dominique Othenin-Girard
Rok výroby: 1991
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
Faye Grant...(Karen York)
Michael Woods...(Gene York)
Asia Vieira...(Delia)
Ann Hearn...(Jo Thueson)
Madison Mason...(Dr. Hastings)
Michael Lerner...(Earl Knight)
...a další


Série The Omen byla původně jen trilogií, kdy v závěru třetího dílu mělo vše skončit. Díky sestupné tendenci (co se kvality jednotlivých dílů týče) to bylo jen a jen dobře. Bohužel jak už to tak bývá, po čase si na příběh o Antikristovi v těle dítěte někdo vzpomněl a rozhodl se natočit volné pokračování určené pro televizní účely. Někteří tento díl mylně označují za „levný remake“ původního dílu, přestože jak se ze samotného děje dozvíme, vše pokračuje až po Damianově smrti. Je ovšem potřeba podotknout, že scénáristé Harvey Bernhard a Brian Taggert se nehodlali nikterak namáhat a hodně scén je opravdu dost podobných těm, které jsme měli možnost vidět v předchozích dílech. Nejde však jen o lacinou kopírku, protože tu lze narazit na několik podstatných odlišností. Což byla pro čtyřku záchrana, jinak bych jí rovnou odstřelil.

Samozřejmě největší obměnou je fakt, že tentokrát se děj převážně točí okolo malého děvčátka Delii, akorát bych jí zrovna nenazval Antikristem, jako tomu bylo v podobě Damiana. Ale nebudu zbytečně spoilerovat. I ona nemá žádné kamarády, lidé kolem ní umírají a nikomu to nepřipadá divné. Tedy až do chvíle, kdy se objeví její chůva společně s několika přáteli, jenž oplývají mimosmyslovým vnímáním. Teprve v tuto chvíli jsem si začal film jako celek alespoň v rámci dost omezených možností užívat. Do té doby jsem byl totiž svědkem jen mdlé podívané, jehož jediným oživením bylo počúrání malého kluka a smrt jeho otce.

Od této chvíle se totiž tvůrci snažili vytvořit alespoň trochu hororovou atmosféru a občas na nás vybaflo i toužebně očekávané napětí. Nebudu vám ale mazat med okolo huby, protože těchto světlejších záblesků tu bylo jen minimální množství. Původní The Omen byl pravý opak. Téměř bezchybná podívaná, převažovala v něm nervy drásající atmosféra, skvělé herecké výkony, démonické dítě – zde se pomalu ničeho z toho nedočkáme. Přestože se Faye Grant snažila, co to šlo, bez podpory svých kolegů to prostě nešlo. Asia Vieira dle mého nebyla zrovna dobrou volbou pro ztvárnění démonické Delie – leč mám na tuto herečku docela dobré vzpomínky z jiného filmu (to už ale byla dospělá a ukázala, že její přednosti jsou jinde, než v herectví).

Omen IV: The Awakening tak sice nedopadl úplnou katastrofou, ale řadím ji hned po bok trojky, jako nejslabší články této série. Její alespoň částečná odlišnost od původního dílu jí však zachránila od nejhoršího ohodnocení.


Hodnocení:
40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat