0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 6. 2017

Omen, The (1976)

Jeden z nejpůsobivějších filmů se satanistickou tématikou všech dob…

Americký diplomat Robert Thorn se během svého pobytu v Římě dozví smutnou zprávu, že jeho manželka porodila mrtvé dítě. Zdrcený muž se rozhodne k zoufalému kroku a narychlo adoptuje právě narozeného chlapce, jehož matka při porodu zemřela. Vše zařídil tak, aby se jeho manželka nic nedozvěděla – prostě jen zaměnili dítě, které dostalo jméno Damien. Šťastná rodinka se následně přestěhuje do Británie, kde se Robert stane velvyslancem své země. Jenže zanedlouho po příjezdu se začnou okolo jejich rodiny dít záhadné věci. Jejich chůva spáchá sebevraždu a při návštěvě Zoo napadne jeho ženu a Damiena tlupa agresivních paviánů. Klid jim nepřidá ani jejich nová chůva (paní Bylock), která se chová rovněž velice podivně. Navíc se okolo velvyslance začne ochomýtat neodbytný kněz, který tvrdí, že jeho syn je vtělením samotného Antikrista. Thorn tomu zprvu odmítá uvěřit, ale když začnou přibývat další podivné nehody, začne i on pochybovat. Jen aby už nebylo pro něj i jeho ženu příliš pozdě…



Český název: Přichází Satan!
Režie: Richard Donner
Rok výroby: 1976
Délka: 111 min
Země: Velká Británie / USA
Alternativní název: Omen I: The Antichrist

Hrají:
Gregory Peck...(Robert Thorn)
Lee Remick...(Katherine Thorn)
Harvey Stephens...(Damien)
Billie Whitelaw...(paní Baylock)
David Warner...(Jennings)
Patrick Troughton...(Otec Brennan)
...a další


S označením „kultovní“ bývám velice opatrný, zvláště co se hororových filmů, potažmo celých sérií týče, ale tento film si jej zcela po právu zaslouží. Dost dlouho jsem jej vědomě opomíjel (podobně jako celou řadu známých filmů) a věnoval svou pozornost jiným. Uzrál ale čas, abych zjednal nápravu a ten nastal právě teď. Donnerův film mě samozřejmě uchvátil jako celek, ale nejvíce si mou náklonost získal hudební doprovod, který byl doslova orgií pro mé sluchové ústrojí. Jerry Goldsmith – toto jméno je zárukou kvality a jsem rád, že byl za své dílo po zásluze odměněn. Jen je velká škoda, že se tak stalo jen protentokrát. Pojďme ale k samotnému filmu.

Přestože filmům s „náboženským podtextem“ moc nehovím, tak tady jsem prostě musel coby zarytý ateista sklonit svůj hřbet a tvůrcům zatleskat. Postupně gradující atmosféra mě doslova usadila hluboko do křesla a bez jediného nudného okamžiku jsem jí hltal až do samotného konce. Skvělá směsice akce i napětí prostě neměla sebemenší chybu. Počet obětí tu byl rovněž uspokojující a pestrost skonů jakbysmet. Jedinou kaňkou na celém filmu a za tu mohl sám osud, byla ta spousta podivných nehod / náhod, které se okolo celého natáčení i po něm odehrály.

V neposlední řadě musím pochválit i samotné herecké výkony. Gregory Peck byl úchvatný ostatně jako ve většině filmů, kde jsem jej měl možnost vidět a jsem rád, že tuto roli dostal nakonec on. Lee Remick byla ozdobou filmu – tuto půvabnou dámu jsem sice do té doby moc neznal, ale určitě se rád poohlédnu po nějakém tom dalším filmu, ve kterém si zahrála. Ďábelská Billie Whitelaw mi naháněla svým zjevem hrůzu a podobnou chůvu bych určitě pro své dítě nechtěl ani omylem. No a Harvey Stephens byl samozřejmě rovněž velice dobrou volbou. Sice byl občas na ránu, ale ten jeho zlověstný kukuč byl taktéž okouzlující. Takže status kultovního filmu je zde zcela na místě. Jediný důvod proč tomu nedám plných 100% je ten, že souboj s chůvou mi přišel do jisté míry trochu směšný.

Hodnocení:
90%

Žádné komentáře:

Okomentovat