0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 2. 2017

Unborn, The (2009)

Dvojčata jsou pro temné síly ideálním subjektem, pro jejich potřebu získat novou „lidskou schránku“...  

Studentka Casey si přivydělává hlídáním dětí. Během jednoho večera se z dětského pokoje ozve podivné blábolení jednoho z hlídaných dětí. Dívku to vyděsí a když vstoupí do pokoje je svědkem toho, jak malý chlapec stojí u postýlky novorozeněte se zrcátkem v ruce. Tím následně Casey i uhodí do obličeje. Podle starých pověr by se nově narozené dítě do zrcadla dívat nemělo, protože to přináší smůlu a smrt dítěte. Jenomže Casey trápí spíše bolest v oku, která jí přinutí vyhledat lékařskou pomoc. Zde se dozví o podivné genetické poruše své rohovky, která se občas vyskytne u dvojčat. Začne tedy pátrat a její otec jí skutečně potvrdí, že její bratr zemřel ještě před narozením. Zřejmě by na tom nebylo nic divného, kdyby nezačala trpět děsivými vizemi, ve kterých jí pronásleduje neznámý chlapec. Má to snad něco společného se sebevraždou její matky? Na své otázky začne brzy dostávat hrůzné odpovědi, které odkrývají znepokojivou minulost její rodiny. Vypadá to, že existuje nějaký prostor mezi nebem a peklem, který umožňuje zlým silám, aby se vrátili zpět mezi živé. Potřebují k tomu však lidskou schránku a k dosažení svého cíle, se neštítí vůbec ničeho. Casey i její nejbližší se ocitají v obrovském nebezpečí, na které sami rozhodně stačit nebudou…



Český název: Nenarození
Režie: David S. Goyer
Rok výroby: 2009
Délka: 87 min
Země: USA

Hrají:
Odette Annable...(Casey Beldon)
Cam Gigandet...(Mark)
Meagan Good...(Romy)
Gary Oldman...(Rabbi Sendak)
Idris Elba...(Arthur Wyndham)
...a další


Nikdy není na škodu, si na chvíli odskočit i k jiným hororovým subžánrům, než jsou mé oblíbené animal/monster filmy a slashery. Duchové či démoni občas dokáží mile překvapit, ale zde mě lehce odrazovali nepříliš lichotivé ohlasy na internetu a nízké hodnocení. Podle špatných ohlasů jsem
očekával totální srajdu, ale kupodivu jsem se jí nedočkal. Nejčastěji je tomuto filmu i samotným tvůrcům vytýkána inspirace a čerpání z jiných hororů a zde tomu tak skutečně bylo. Nelze si nevšimnout kopírování snad pěti filmů, které je zřetelné hned na první pohled. Ale tentokrát mi to zas až tolik nevadilo.

Goyer dokázal místy vytvořit celkem zajímavou atmosféru, která v sobě nesla i jistou dávku napětí. Takže po této stránce si u mě získal alespoň částečně kladné body. Na druhou stranu je ovšem potřeba říci, že děj je v některých místech strašně předvídatelný a najde se zde i několik pasáží, které už tak zajímavé nebyly. Nicméně se tu vyskytlo i menší množství docela zajímavých efektů, které mi nakonec dokázali zvednout náladu. Nešlo ani tolik o ty snové pasáže, nebo vize hlavní hrdinky chcete-li, ale především o ty ve kterých zlý duch zabíjel své oběti.

Praskání kostí – líbezný to zvuk pro mé uši. Navíc tu hrála celkem pohledná hlavní hrdinka, takže i po této stránce alespoň částečná spokojenost. Nechybí ani několik „humorných“ situací, které měla většinou na svědomí kamarádka Romy a její trefné (lehce morbidní) hlášky. No a tentokrát ani samotný závěr nebyl úplně k zahození. Nenarozené určitě nezavrhnu, ale ani je popravdě nebudu často vyhledávat pro další projekci. Prostě klasický průměr. 

Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat