0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 2. 2017

Lord of the Flies (1990)

Pokud děti odhodí zábrany, dokáží být mnohdy krutější než dospělí...

Skupina mladých kadetů vojenské školy přežije pád letadla. Podaří se jim zachránit kapitána Bensona a společnými silami dosáhnou břehů neznámého ostrova uprostřed Tichého oceánu. Jediný dospělý však blouzní v horečkách a nevypadá to s ním vůbec dobře. Proto se chlapci rozhodnou udělat z Ralpha svého vůdce, což nejhůře nese jeho sok Jack. Temperamentní hoch totiž nesouhlasí s pravidly, které Ralph zavede a víc než stavění přístřešku ho zajímá lov divé zvěře a šikanování slabších kadetů. Což samozřejmě vyvrcholí rozpadem tábora a rozdělení chlapců do dvou kmenů. Zatímco Ralph se snaží zachovat lidské hodnoty a snaží se udělat vše proto, aby se z ostrova dostali, Jack pořádá krvavou honbu za potravou a bojové hry. Stále více chlapců přechází na jeho stranu a stávají se z nich „divoši“. Navíc přibývá konfliktů mezi oběma tábory, které zbourají i poslední překážky lidské důstojnosti…



Český název: Pán much
Režie: Harry Hook
Rok výroby: 1990
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Balthazar Getty...(Ralph)
Chris Furrh...(Jack Merridew)
Danuel Pipoly...(Piggy)
James Badge Dale...(Simon)
Gary Rule...(Roger)
...a další


Remake původního filmu z roku 1963 se sice rovněž snaží v rámci možností držet knižní předlohy, ale dá se mezi nimi najít spousta rozdílů. Zatímco originál si mě získal na svou stranu ponuřejší atmosférou, zde byla k vidění větší akčnost a krutost. Co však oba filmy spojuje je nádherný výběr prostředí kde se natáčelo a dramatické pasáže. Harry Hook se snažil ještě více zapracovat na postupné proměně chlapců v „divochy“, ale místy to lehce skřípalo. Zvláště postava dospělého, mi tu moc neseděla. Navíc mi přišlo, že některé důležité postavy (ty vedlejší) tu byly lehce odsunuty do pozadí, na úkor jiných.

Kupříkladu takový Simon dostal mnohem méně prostoru, než tomu bylo v originále a oproti tomu dvojčata byli značně upřednostňovány. Navíc jak představitel Ralpha tak i Piggyho mi nebyli už tak sympatičtí, jako tomu bylo v původním filmu. To však neznamená, že by jejich výkony byly špatné. Po psychologické stránce došlo k výraznému zlepšení až ve druhé polovině filmu a závěr byl opravdu povedený. Diváka lehce zamrazí, čeho všeho jsou děti schopné a to bez jediné známky lítosti. Jejich krutost tu pocítí kromě divočáků i několik jiných zvířat.

Po shlédnutí obou těchto filmů, jsem došel k závěru, že by nebylo vůbec na škodu si občas pustit i něco jiného než jen horory. Tyhle ty psychologické dramata mnohdy nabídnou mnohem zajímavější a drsnější atmosféru či zápletku, než lecjaký béčkový horor. Pokud vám mohu poradit, podívejte se na oba filmy, ať můžete porovnat jako já. Co se mě týče, tak si budu muset brzy obstarat knižní předlohu, protože tento příběh mě skutečně zaujal.


Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat