0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

9. 2. 2017

Mummy, The (1999)

Dobrodružné akční fantasy, které v sobě skrývá nejen docela působivý děj, ale i trochu toho hororového nádechu...

Když se knihovnici Evelyn dostane do rukou vzácný artefakt, ukrývající prastarou mapu k bájnému pouštnímu městu Hamunaptra, vzbudí to v ní její badatelské choutky. „Nedopatřením“ však její káhirský nadřízený mapu poškodí a jí tak nezbývá nic jiného, než se společně se svým nepodařeným bratrem Jonathanem vydat do místní věznice. Zde má být totiž popraven dobrodruh a bývalý voják Rick, kterému její bratr artefakt ukradl. Chtějí po něm, aby je zavedl na místo, kde jej našel. Hamunaptra má totiž podle pověstí ukrývat nesmírné bohatství a to nejen ve formě zlata, ale i vzácných knih života a smrti. O'Connell s tím sice zprvu moc nesouhlasí, ale když se vyhne oprátce nakonec souhlasí. Sourozence však varuje, že ono místo obývají síly ZLA, kterým jen zázrakem unikl. Společně se tedy vydávají na dobrodružnou cestu a brzy zjišťují, že nejsou jediní, kdo má o nalezení bájného města zájem. Jistá skupinka Američanů má totiž podobný záměr a navíc jim průvodce dělá bývalý Rickův spolubojovník Beni, který jej nechal v poušti na pospas smrti. Obě skupiny skutečně naleznou ruiny Hamunaptry a pustí se do hledání pokladu. Podaří se jim nalézt podivný sarkofág i knihu mrtvých. Evelyn nevědomky začne číst v knize, což má za následek oživení mumie bývalého mocného velekněze Imhotepa, který zde byl v minulosti pohřben zaživa. Tím však problémy nekončí, ale teprve začínají. Imhotep totiž hodlá vzkřísit svou milovanou Anck Su Namun a potřebuje k tomu nejen tělo pohledné ženy, ale i duše těch, jenž ukradli posvátné kanopy a knihu mrtvých…



Český název: Mumie
Režie: Stephen Sommers
Rok výroby: 1999
Délka: 125 min
Země: USA

Hrají:
Brendan Fraser...(Rick O'Connell)
Rachel Weisz...(Evelyn Carnahan)
John Hannah...(Jonathan Carnahan)
Arnold Vosloo...(Imhotep)
Oded Fehr...(Ardeth Bay)
...a další


V počátcích hororového žánru byly Mumie hojně využívány. Společně s vlkodlaky a upíry se doslova „vyhřívaly na výsluní“ popularity – jak od samotných tvůrců, tak i diváků. Postupem času však došlo ke změně a po nástupu slasherů, gialla, kanibalů, strašidelných domů a duchů, už jaksi vyšly z módy (na rozdíl od již zmíněných vlkodlaků a upírů). Samozřejmě se našlo několik světlejších vyjímek, ale už to prostě z jejich pohledu nebyla žádná sláva. Teprve Stephen Sommers se rozhodl Mumiím navrátit jejich zaprášenou slávu a to se mu nakonec i povedlo. Zvolil si k tomu správnou dobu, protože diváci začali miloval akční dobrodružné filmy ve stylu Indiana Jonese (Lara Croft: Tomb Raider - přišla na řadu až později).

I já sám mám dobrodružné horory docela rád. Najde se v nich vždycky směsice komedie, akčnosti, hororu i fantasy a pokud se toho ujme dobrý režisér, většinou to stojí za to. Mumie staví především na svém mnohdy humorném pojetí a přestože se to režisér snažil točit se vší vážností, u tohoto snímku se prostě bát nedá a nedá. Což byla i docela škoda, protože hororová podstata filmu tak prostě musela ustoupit do pozadí. Jen mě trochu štvala ta zbytečně dlouhá stopáž, protože pustit si tohle večer tak usnu. Některé pasáže byly totiž oproti jiným i docela nezáživné a zdlouhavé.

Největší orgie však kromě samotného příběhu sebou přinesli i speciální (vizuální efekty). Přestože já bych dal přednost raději kvalitě před kvantitou, tak se našlo obrovské množství přívrženců, kteří si je nemohli vynachválit. Co však nesmím rozhodně opomenout pochválit, bylo herecké obsazení. Tedy hlavně většiny důležitých postav. Brendan Fraser i John Hannah se starali převážně o „zábavu“, Arnold Vosloo opět ukázal, že má záporné role prostě v krvi a Rachel Weisz to tady ještě
neskutečně seklo. Teď už však začíná pěkně kynout. V celkovém hodnocení je to pro mě určitě nadprůměrný film, který si jednou za čas určitě pustím rád znovu.

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat