0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 2. 2017

Dark, The (2005)

 Maria Bello se nehodlá smířit se ztrátou své dcery. Nevěří, že zemřela, ovšem pravda je ještě mnohem krutější...  

Adélle se rozhodla na popud své dcery Sarah, že navštíví nový dům svého manžela. Poslední dobou se dost odcizili a ani s dcerou nemá zrovna nejlepší vztah. Nádherné venkovské prostředí a šumění moře jim má dopomoci vyléčit všechny šrámy a snad i obnovit šťastnou rodinu. Jenže hned po příjezdu dojde k podivnému incidentu s poblázněnými ovcemi. A aby toho nebylo málo, při procházce podél pobřeží Sarah zmizí. Zoufalá Adélle skočí do rozbouřených vln, ale po dceři ani památky. Zatímco matka truchlí, James se snaží společně s policií a pobřežní stráží najít Sarah, nebo alespoň její tělo. Jenomže ani to se prozatím nedaří. Adélle je však přesvědčená, že její dcera nezemřela. Pomoci jí může podivná mladá dívka, která tvrdí, že ví kde se Sarah nalézá. Není to však na tomto světě...Adélle začne pátrat v minulosti tohoto místa a postupně začne odkrývat jeho děsivé tajemství…



Český název: Tma
Režie: John Fawcett
Rok výroby: 2005
Délka: 93 min
Země: Německo / Velká Británie

Hrají:
Maria Bello...(Adèlle)
Sean Bean...(James)
Sophie Stuckey...(Sarah)
Maurice Roëves...(Dafydd)
Abigail Stone...(Ebrill)
...a další


Tento film je zdárným příkladem toho, proč jsem před časem přestal číst cizí recenze a komentáře k filmům, ještě před jeho spuštěním. Ve valné většině z nich se totiž často objevovali nepříliš lichotivé ohlasy a časté přirovnávání k jinému filmu. Není jim nic jiného než Kruh. Tvůrci jej měli údajně vykrádat, přitom se hlavní předlohou k sepsání scénáře stal román Sheep Simona Maginna z roku 1994. No a japonský Ringu byl natočený 1998. Tudíž o jasné vykrádačce této japonské podívané nemůže být ani řeč. Jistá podobnost v některých momentech by se tu však bezesporu našla.

Po nezáživném začátku a zmizení dcery se film konečně posunul vpřed a objevila si toužebně očekávaná hororová atmosféra. Do té doby jsem jim totiž ono rodinné drama moc nežral. Místo toho jsem se kochal nádhernou přírodou a jediné co mě alespoň trochu zaujalo, byly ty poblázněné ovce a jejich hromadný skok z útesů. Filmu ovšem hodně uškodily nudné pasáže, kterých tady bylo na můj vkus docela dost. Přece jenom bych očekával postupné stupňování atmosféry a napětí, jenže když už se to konečně tvůrcům podařilo, opět následovala nudnější pasáž a chození okolo horké kaše.

Jako plus beru pokus přiblížit divákovi, cože se na tomto místě odehrálo v minulosti a po určitou dobu se mi líbila i postava záhadné dívky, která se vrátila z Annwynu. Leč i toto kouzlo postupem času začalo odeznívat a tak jsem musel opět přijmout s povděkem scény s ovcemi. Nebýt jich, tak bych snad nedal ani průměrné hodnocení. Naštěstí konec vše zachránil a přestože mi to přišlo dost přitažené za vlasy a žádný „šok“ se nekonal, nakonec jsem byl přece jenom v rámci možností spokojený. Herecké výkony všech zúčastněných byli rovněž dost průměrné, ale Sean Bean si nevedl vůbec špatně a zrovna tak Maria Bello. I když je pravda, že od ní jsem už viděl i mnohem lepší výkony. 

Hodnocení:
60%

Žádné komentáře:

Okomentovat