0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 2. 2017

Maléfique (2002)

Ne každý pokus o útěk z vězení musí dopadnout happyendem…

Movitý majitel firmy Carrere, který byl obviněn a odsouzen za podvody, skončí za mřížemi. Očekává, že jde jen o dočasný jev a brzy bude propuštěn na kauci. Jenže místo aby jí jeho advokáti či manželka zaplatili, ta raději požádá o rozvod a o všechno ho oškube. Carrere zprvu doufá, že se vše změní k lepšímu a snaží si udělat život ve vězení, co nejpohodlnější. Jenomže jeho spoluvězni mu to zrovna moc neulehčují. Blázen, transsexuál a starý knihovník intelektuál – opravdu povedená bandička do nepohody. Toto bizarní uskupení jednoho dne objeví v cele tajnou skrýš, která ukrývala podivnou knihu. Jde o deník bývalého vězně, který je plný formulí černé magie a údajně má jít o jízdenku ven. Všichni jsou zpočátku skeptičtí, ale velmi záhy změní své názory. Vidina úniku je lákavá, ale nic nebude zadarmo…



Český název: Znamení ve zdi
Režie: Eric Valette
Rok výroby: 2002
Délka: 90 min
Země: Francie

Hrají:
Gérald Laroche...(Carrère)
Philippe Laudenbach...(Lassalle)
Clovis Cornillac...(Marcus)
Dimitri Rataud...(Pâquerette)
...a další


Francouzi sice nepatří mezi světovou TOP co se hororové tvorby týče, ale v minulosti již několikrát dokázali, že neumí točit jen slušné komedie. Občas se jim zadaří stvořit i velice slušnou hororovou podívanou. Tento film je toho zdárným příkladem. Je sice pravdou, že tohle není rozhodně pro každého, ale myslím si, že neprohloupíte, když Znamení ve zdi věnujete svou pozornost. Přestože se zde najde i několik zbytečných natahování děje, bavil jsem se od začátku až do konce. Škoda jen trochu chaotického konce.

Kvalita filmu je postavená především na černé magii a mysteriozní atmosféře, která nenechá diváka ani chvíli v klidu. Stejně tak je tomu i u charakteristik jednotlivých postav jenž se zde objeví. Čtyřčlenná partička zavřená v jedné cele bohatě vystačila k natočení filmu, na který jen tak nezapomenu. Byla potřeba trochu té bizarnosti, aby byla zápletka správně okořeněná a věřte, že zde se rozhodně nudit nebudete. Pokud vám tedy nebudete vadit tohle zvláštní seskupení, jehož pestrost by jim záviděl i nejeden „papoušek“. Dosti zvrácené postavy jsou totiž tím hlavním, co mě zde zaujalo. Každá z nich má nejenom svou morbidní minulost, ale ani v přítomnosti nikterak neutahují uzdu svým netradičním choutkám.

Když k tomu připočítáme i tajemnou knihu, bylo téměř vyhráno. Počáteční nejistota a strach z neznámého se postupem času změní v psychologické peklo, které některé ze zúčastněných bude i šeredně bolet. Je ovšem potřeba říci, že se ani moc nedivím tomu, že někteří závěr moc nepobrali. V neposlední řadě bych chtěl pochválit i velice solidní herecké výkony všech hlavních aktérů. Byla to sice banda „k pohledání“, ale zahráli to naprosto bravurně. Znamení ve zdi tak prostě musím ohodnotit nadprůměrem, protože tohle je prostě nezapomenutelná podívaná!

Hodnocení:
70%

Žádné komentáře:

Okomentovat