0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 11. 2016

Venom (2005)

Voodoo slouží i jako očistný rituál. Za pomocí hadů se dá z mrtvého člověka doslova vysát veškeré ZLO. Problém ovšem nastává, když dojde k nešťastné nehodě a vy nemáte amulet, který by vás ochránil...

Během deštivé noci si na mostě přes řeku začnou Eden a její bývalý přítel Eric, vyčítat důvod jejich rozchodu. Nevědomky zapříčiní nehodu, při které umře místní pumpař Ray. Tomu se sice podařilo vytáhnout z auta starou kreolskou ženu, než se její automobil zřítil do vody, ale sám v něm zůstal uvězněný. Žena přesto zemřela, Rayovo tělo bylo znetvořeno hady, převezeno do márnice a na zadním sedadle automobilu byl policií nalezen podivný prázdný kufřík. Vše vypadá na nešťastnou souhru náhod, ale dohra bude mnohem děsivější. Během noci totiž zmizí nejen Rayovo tělo, ale i pracovník márnice a zástupce šerifa, který dostal za úkol odvést z místa havárie pumpařovo auto. Eden by přísahala, že viděla následujícího dne Raye živého na místním hřbitově, ale nikdo zprvu její báchorce nevěří. Zlom nastane teprve ve chvíli, kdy partičku teenagerů konfrontuje oživlá mrtvola a jeden po druhém začnou umírat...



Režie: Jim Gillespie
Rok výroby: 2005
Délka: 85 min
Země: USA

Hrají:
Agnes Bruckner...(Eden Sinclair)
Jonathan Jackson...(Eric)
Laura Ramsey...(Rachel)
D.J. Cotrona...(Sean)
Rick Cramer...(Ray Sawyer)
Bijou Phillips...(Tammy)
...a další


Kombinace slasheru a očistného voodoo rituálu slibovala slušnou podívanou – tedy to jsem si myslel, než jsem viděl celý film. Zápletka sama o sobě nebyla vůbec špatná (myšlenka), ovšem její provedení už dost pokulhávalo za mými (no vzhledem k nízkému hodnocení na internetu asi spíš většiny) představami. Tenhle polobrak o tajemném voodoo a Mambo rituálu je plný žánrového klišé, okopírovaných scén a podprůměrných hereckých výkonů. Opravdu, nedělám si srandu. Přitom Jim Gillespie mi nepřipadá jako špatný režisér. Na svém kontě má několik vydařených filmů (Tajemství loňského léta, nebo D-Tox), takže by si jeden řekl, že musí zvládnout i tohle.

Největším problémem je právě přehršel subžánrového klišé, které se tu na nás doslova valí ze všech stran. Vykrádalo se, kde se dalo, ale to by ještě nebylo to nejhorší. Pokud totiž zapojíte dost kreativity, občas dokážete diváka zaujmout i stokrát viděnou šablonou, která dnes už vyděsí jen opravdu málokoho. Jenomže tady byla chyba lávky nejvíc v tom, že když už se konečně schylovalo k pěknému masakru, tak to ve většině případů doslova uťal střih. A to samozřejmě zvedlo výši nevoli asi nejvíc. Divák si totiž u podobných filmů přeje, co možná nejvíc krve a pestrou škálu mord scén, no a pokud je o to ošizen, tak se nikdo nemůže divit, že u nich film propadne na plné čáře.

Lhal bych ovšem, kdybych tvrdil, že se tu několik zajímavých scén nevyskytlo. Kupříkladu takové nabodnutí na větev, nebylo vůbec špatné. Další minusový bodík mají tvůrci i za to, že přestože se tu objevilo hned několik pohledných dívek, tak nahota NIKDE! Souhlasím s názorem, že erotika by do hororu patřit neměla (i když občas je to příjemné zpestření o tom žádná...), ale slasher má u mě velkou výjimku. Bohužel musím souhlasit s tvrzením, že tentokrát to žádná přehlídka super hereckých výkonů rozhodně nebyla. Venom tak bohužel musím zařadit do skupiny, těch lehce podprůměrných filmů. Převažují totiž u něj spíše záporné věci nad těmi kladnými.

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat