0-9 (45) A (128) B (183) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 11. 2016

Shadow of the Vampire (2000)

Vzbuzuje hrůzu i strach, ale je to skutečně opravdový herec?

Režisér Murnau se roku 1921 se chystá natočit průlomový film své kariéry, který by mu přinesl toužebně očekávanou slávu a uznání. Nastanou však problémy, se kterými nepočítal. Chtěl jako první zfilmovat příběh hraběte Drákuly podle Stokerova románu, ale vdova po slavném spisovateli mu nedala autorské práva. Rozhodl se proto pozměnit jména hlavních postav i místo, kde se měl děj odehrávat. Herci sice tomuto projektu moc nevěří, ale režisérova zapálenost jim dává naději, že vše dopadne dobře. Velkou otázkou však zůstává identita hlavního hrdiny. Má jej hrát jistý Max Schreck, kterého ovšem doteď nikdo z nich neviděl. Údajně jde o velkého profesionála, který potřebuje dostatek času na to, aby se vžil do své role i prostředí a proto se ke zbytku štábu a herců přidává až později. U ostatních však vzbuzuje spíše hrůzu a to nejen svým vzhledem, ale i velice podivným chováním. Během natáčení se navíc začnou okolo něj dít velice zvláštní věci, které jeho kolegům rozhodně nepřidají na klidu…



Český název: Ve stínu upíra
Režie: E. Elias Merhige
Rok výroby: 2000
Délka: 92 min
Země: Velká Británie / Lucembursko / USA

Hrají:
John Malkovich...(Friedrich Wilhelm Murnau)
Willem Dafoe...(Max Schreck)
Udo Kier...(Albin Grau)
Catherine McCormack...(Greta Schröder)
Eddie Izzard...(Gustav von Wangenheim)
Cary Elwes...(Fritz Arno Wagner)
...a další


Pokud se budu dívat na tenhle film jako na hororovou parodii, tak musím uznat, že se tvůrcům skutečně povedlo stvořit vážně docela působivý snímek, ale jelikož tohle mysleli vážně tak… Jediné co mě opravdu dostalo, byl herecký výkon W. Dafoea, který byl opravdu okouzlující.
Zbytek herců však působil na můj vkus hodně komicky a ty „vyhulené“ scény spíše trapně. Dle mého názoru jde o obyčejný průměrný snímek, který je sice do jisté míry skutečně originální a tvůrčí myšlenka cool, ale pořád jsem z něj cítil jakousi trapnost, kterou v hororovém žánru moc nemusím.

Tím vás samozřejmě nechci od tohoto filmu nějak odrazovat, protože dle ohlasů jde o velice oblíbený a svým způsobem i uznávaný film, ale jeho tvůrci se prostě moc netrefili do mého vkusu. Chápu, že šlo o jakousi poctu a pokus o vzkříšení němých filmů a především pro mnohé kultovní záležitosti Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, ale mě to prostě přišlo až moc přitažené za vlasy a do jisté míry i zesměšňující. Nechci ovšem tento kousek jen hanit, protože se zde dá skutečně narazit na několik velice povedených scén, při kterých zaplesalo i mně u srdce.

Jde převážně o scény, ve kterých figuroval filmový Max Schreck – coby Willem Dafoe. Jeho zjev i herecký projev byli na velice dobré úrovni a místy z něj šel skutečně strach. Bylo vidět, že si natáčení skutečně užíval a vydal ze sebe úplně všechno ze svého umu. Zdatně mu sekundoval i John Malkovich, který má herectví prostě v krvi – velice dobře si vede ve většině filmů, ve kterých jsem měl možnost ho vidět. No a zbytek? To už byl v mých očích o dost horší. Nezachránila to ani Catherine McCormack či Udo Kier, od kterých jsem očekával tedy mnohem více. Shadow of the Vampire tak bohužel nenaplnil mé očekávání a já mu prostě nedám lepší než průměrné hodnocení.


Hodnocení:
50%

Žádné komentáře:

Okomentovat