0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

18. 11. 2016

Ruins, The (2008)

 Mayové moc dobře věděli, proč toto místo mělo zůstat utajeno široké veřejnosti a hlavně náruživým dobrodruhům, hledajícím senzace…

Dva mladé americké páry si užívají dovolenou v Mexiku. Ta se jim však již chýlí ke konci a tak když se seznámí s německým turistou Mathiasem, přijímají jeho nabídku, aby se společně vydali k mayským ruinám, které nejsou zaznačené na žádné mapě. Před několika dny se tam totiž vydal jeho bratr a dosud se nevrátil. Vzrušující zážitek jim však velmi záhy po jejich příchodu přeruší skupiny ozbrojených domorodců. Ti se je snaží zprvu z místa vyhnat, ale poté co se někteří z nich dotknou podivné révy pokrývající zbytky ruin, na ně začnou střílet. Vyděšení teenageři se před nimi ukryjí na vrcholku prastarých ruin, aby si zachránili holé životy. Zpočátku nechápou agresivní chování domorodců, ale velmi záhy pochopí, že se ocitli v samotném pekle. Něco s tímto pahorkem není v pořádku. Něco, lační po jejich krvi a nehodlá je pustit ze svých spárů…



Český název: Ruiny
Režie: Carter Smith
Rok výroby: 2008
Délka: 93 min
Země: USA / Austrálie / Německo

Hrají:
Jonathan Tucker...(Jeff)
Jena Malone...(Amy)
Laura Ramsey...(Stacy)
Shawn Ashmore...(Eric)
Joe Anderson...(Mathias)
...a další


Když jsem před léty tento film viděl poprvé (bylo to na mé návštěvě v irském kině), byl jsem doslova unešený z vytvořené atmosféry i pojetí celého filmu. Netradiční námět na mě zapůsobil víceméně kladně, ale když jsem si o pár měsíců později pustil film znovu na DVD, už to na mě takový dojem neudělalo. Přece jenom kino je kino. Přesto řadím Ruiny spíše k těm povedeným béčkům, které určitě stojí za pozornost. Především musím ocenit samotnou tvůrčí myšlenku, přijít s něčím dosud neokoukaným a vdechnout tomu potemnělou mysteriózní atmosféru i s tím minimem, co měli tvůrci k dispozici.

Tím nemám namysli malý honorář (8 000 000 sice není zrovna moc, ale jak vidno stačilo to), ale spíše fakt, že se vše podstatné odehrává na jednom místě s nevelkým počtem herců (nepříliš známých) a přitom ti si nevedli vůbec špatně, ba spíše naopak. Chování postav bylo v pořádku, žádné zbytečné kiksy v logice (no několik nereálných momentů by se tu přece jenom našlo), ale děj pěkně odsýpal a divák se po většinu času ani nenudí. Když k tomu připočítám i několik pěkně krvavých scén, byl jsem opravdu v rámci možností docela spokojený.

Trošku mi však zůstával rozum stát nad onou „chytrou“ a hlavně agresivní révou, která dokázala napodobovat zvuky. Rozhodně nejsem sám, komu to připadalo dost přitažené za vlasy, ale právě tento prvek je oním nadstandardem tohoto filmového počinu. Jakožto fanatický cestovatel však vím, že se budu při svých toulkách světem raději vyhýbat všem místům, které nejsou zaznačené na mapě! To samozřejmě myslím ironicky, ale nikdy nevíte, co se může stát. I když pravdou je, že v dnešní době už není bezpečno skoro nikde, ale to sem nepatří. Takže závěrem bych chtěl už jen říci, že Ruiny by určitě neměli uniknout vaší pozornosti. Nejde sice o nic světoborného, ale nenáročný divák si jistě přijde na své.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat