0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

19. 11. 2016

Rogue (2007)

Australská příroda je překrásná, ale dokáže být i pěkně krutá. O tom se přesvědčí skupina turistů, která se po řece vydává pozorovat krokodýly. Nevědomky naruší teritorium obrovského zabijáka, který si to rozhodně nenechá líbit…

Americký novinář Pete nejčastěji píše články o kvalitách restaurací, které navštívil – ovšem tentokrát jej zaměstnavatel vyslal do Austrálie, aby zde podnikl plavbu lodí v národním parku Kakadu. No a tak se ač neochotně přidává ke skupině turistů a společně s průvodkyní Kate se vydává na řeku plnou krokodýlů. Zážitek je to opravdu velký, pokud tedy nepočítáme úmorné vedro a otravné mouchy, ale to ještě nikdo z nich netuší, co na ně za chvíli čeká. Jeden z turistů spatří při návratu v dálce světlici a Kate je nucena dle nepsaných zákonů prozkoumat situaci. Jenomže do jejich lodi udeří něco obrovského a oni uvíznou na malém ostrůvku. Pokojná plavba se náhle promění v zoufalý boj o přežití, protože nevědomky narušili teritorium obrovského říčního krokodýla, který si je vyhlédl jako snadný přísun potravy. Jakýkoliv pokus o záchranu je předem prohraný a počet přeživších se začne rapidně ztenčovat. A co je horší, s blížící se tmou nastává příliv, který brzy zaplaví ostrůvek...


Český název: Krokodýl: Návrat do krvavé laguny
Režie: Greg McLean
Rok výroby: 2007
Délka: 99 min
Země: Austrálie / USA

Hrají:
Michael Vartan...(Pete McKell)
Radha Mitchell...(Kate Ryan)
Caroline Brazier...(Mary Ellen)
Stephen Curry...(Simon)
Mia Wasikowska...(Sherry)
Sam Worthington...(Neil Kelly)
...a další


Další z řady filmů, u kterých jsem byl hodně na vážkách, jak jej vůbec ohodnotit. Animal horory mám velice rád a patří mezi moje vůbec nejoblíbenější hororové subžánry, ovšem ty s krokodýly mezi ně moc nepatří. Viděl jsem jich už docela dost, ale jen málo z nich dosáhlo alespoň průměrné kvality. Rogue jim však rozhodně navýšil kredit, tedy alespoň částečně. Nejde sice o nic extra, ale je to poctivý film, který nám kromě překrásné přírody nabídne i docela slušnou atmosféru a kvalitní herecké výkony.

No a právě nádherná krajina mě uchvátila nejvíc. Mám rád podobné vyhlídkové plavky, ale mezi krokodýli jsem ještě nikdy nebyl. Přece jenom ve skandinávských fjordech či švýcarských jezerech krokodýli nežijí. To jsem se jen na chvíli zasnil – z cestovatelského hlediska, za což se omlouvám. Ale zpátky k filmu. Ten má zpočátku dost poklidné tempo (pro někoho až uspávající), ale po uplynutí úvodní čtvrthodinky se jde konečně na věc a tvůrci se s tím rozhodně nepárali. Sice si zpočátku musíme vystačit jen s náznaky (krokodýla), ale velmi záhy se nám několikrát ukáže v celé své kráse.

Na můj vkus nevypadal zas až tak špatně, dokonce se choval i realisticky, ale bohužel ani zde se ke konci tvůrci nevyvarovali (v mých očích špatným digitálním efektům – zde v podobě točícího se krokodýla kolem své osy, což oni v reálu sice dělají, ale tady to vypadalo až moc vyumělkovaně a trapně. Myslím tu scénu v jeskyni. Herecké výkony byli docela vyvážené, nikdo vyloženě nepřehrával a ústřední dvojice Radha Mitchell a Michael Varan předvedla svůj lepší průměr. Navíc Radha je vždy ozdobou každého filmu, ve kterém se objevila a je mou velkou oblíbenkyní. I díky ní nakonec přidám 10% navíc – takže lepší průměr.

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat