0-9 (45) A (127) B (183) C (178) D (193) E (48) F (100) G (103) H (162) I (73) J (50) K (56) L (93) M (140) N (70) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (57) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 11. 2016

Identity (2003)

 Když se sejde během deštivé noci deset neznámých lidí v zapadlém motelu a jeden po druhém začnou za podivných okolností umírat – nemůžete to prostě dopadnout „dobře“.

Během prudkého lijáku dojde k zaplavení silnice. Skupina deseti lidí, kteří se navzájem neznají, zůstane odříznuta od okolního světa v malém motelu, který vede podivín Larry. Během noci však začnou jeden po druhém umírat za záhadných okolností. Během pátrání po brutálním vrahovi vyjde najevo, že všichni toho mají společného více, než by se na první pohled mohlo zdát. Pravdou ovšem zůstává, že většina z nich má malé či velké tajemství a nic není takové, jak by se na první pohled mohlo zdát…



Český název: Identita
Režie: James Mangold
Rok výroby: 2003
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
John Cusack...(Ed)
Ray Liotta...(Rhodes)
Amanda Peet...(Paris)
Clea DuVall...(Ginny)
John Hawkes...(Larry)
Alfred Molina...(Dr. Malick)
Pruitt Taylor Vince...(Malcolm Rivers)
...a další


Jedná se o průměrný psychologický thriller/horor, který sice nestojí na žádném originálním scénáři (tvůrčí myšlenka je však bezesporu zajímavá a hlavně do té doby ještě neokoukaná), ale za to je v něm možnost vidět celou škálu známých tváří. Režisér Mangold se snažil diváka co možná nejvíce znejistit, což zhruba v tři-čtvrtině filmu skutečně fungovalo docela dobře, ale překombinovaným závěrem to celé pokazil. Tedy alespoň v mých očích. Podařilo se mu však vytvořit opravdu impozantní atmosféru, za což mu patří velké díky.

Deštivé počasí a motel uprostřed ničeho – tohle většinou funguje docela dobře a tady tomu nebylo jinak. Když k tomu navíc připočítáme i zajímavé charakteristiky jednotlivých postav, bylo skoro vyhráno. Scénárista si s nimi opravdu vyhrál a příjemným zpestřením bylo i prolínání ze soudního přelíčení s psychicky labilním vrahem Riversem. Bohužel tady bych chtěl vytknout to, že na můj vkus až příliš brzo vyšlo najevo, co je vlastně podstatou celého filmu. A už vůbec nechápu ty, co tvrdí, že tento film nepochopili. Pokud nejste natvrdlí, tak vám to celé do sebe pěkně zapadne. Skládačkový efekt je nám totiž nabídnut přímo na stříbrném podnose.

To ovšem neznamená, že by to na mě mělo kýžený efekt. Zvláště proto, že finální vyzrazení „rádoby“ pachatele bylo naprosto nelogické – vzhledem k předchozímu průběhu. Chtěl bych vidět onoho vraha, jak dokázal tak rychle zabíjet své oběti – uříznout jim hlavu, nebo nacpat basebalovou pálku do krku...právě tyto rušivé elementy zapříčinili moje průměrné hodnocení. Což byla ovšem škoda, protože po detektivní stránce bylo vše v naprostém pořádku. Dokonce i valná většina hereckých výkonů, byla výborná. Což se moc často nestává. 

Hodnocení:
60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat