0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 11. 2016

Hitcher, The (1986)

 Radím vám, neberte stopaře!!!

Mladík Jim pracuje pro převozní službu. Má dovést zákazníkovi auto z Chicaga do San Diega a zrovna si to šine po texaské dálnici. Během deštivé noci mu však začne docházet káva a on pocítí návaly únavy. I to je jeden z důvodů, proč se rozhodne uprostřed pustiny zastavit neznámému stopaři. Velmi záhy však svého činu začne litovat, protože z cizince Johna Rydera se vyklube psychopatický sériový vrah. Z vypětím všech sil se mladíkovi podaří stopaře vyhodit z auta a ujet. Jenže tím tato hrůza ještě neskončila. Během následujících hodin bude muset Jim čelit šílenému vrahovi ještě několikrát, protože ten je mu pořád neúnavně v patách, zanechávajíc za sebou další mrtvá těla. Navíc pro policii se stává hlavním podezřelým právě Jim…



Český název: Stopař
Režie: Robert Harmon
Rok výroby: 1986
Délka: 97 min
Země: USA

Hrají:
C. Thomas Howell...(Jim Halsey)
Rutger Hauer...(John Ryder)
Jennifer Jason Leigh...(Nash)
...a další


Hodně povedený psychologický thriller a asi můj nejoblíbenější film s Hauerem. Tohle je jeden z mála filmů na které se podívám kdykoliv znovu. Je sice pravda, že tu lze najít hodně nadsazených scén, ale i ty jsou poctivě a hlavně velmi zdařile natočené, takže mi ve finále zas až tolik nevadily. Robert Harmon dokázal ve své době natočit opravdu působivý film a to především díky skvěle gradující atmosféře (která nás doprovází napříč celým filmem) a výbornými hereckými výkony obou pánů v hlavních rolích. Přiznám se, že já sám raději nikdy neberu stopaře a to ani ty v minisukních s pěknými výstřihy.

Přestože scénář je svým způsobem dost jednoduchý, tvůrcům se podařilo vytěžit z minima maximum. Počet mrtvých je tu docela obstojný, přesto vše bylo natočeno dosti rafinovaným způsobem. O většině obětí se můžeme jen domnívat, jak skončily (tvůrci vše nechali na představivosti diváků) a my se tak ve finále nedočkáme moc krvavých orgií. Což zas na druhou stranu nebylo vůbec od věci. Pokud je nám vše naservírováno opravdu chutným způsobem, nemám s tím sebemenší problém. Pořád lepší, než aby se vše zvrhlo v přehlídku špatných efektů.

C. Thomas Howell si nevedl vůbec špatně, ale jeho zkušenější protějšek jej přece jenom převyšoval. Démonický projev Rutgera Hauera mrazil až do morku kostí. Tohoto herce mám rád a tohle byl jeho životní výkon. Psychopatického zabijáka ztvárnil opravdu na výbornou. Jediné co mi trošku vadilo, byla ta jeho všudypřítomnost, která místy nevypadala zrovna moc realisticky. Každopádně původní Stopař patří mezi moje nejoblíbenější filmy a i proto nebudu vůbec šetřit s finálním hodnocením.

Hodnocení:
90%

Žádné komentáře:

Okomentovat