0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

2. 11. 2016

Nochnoy dozor (2004)

Mezi námi žijí Jiní, kteří se dle dohody musí držet pevně daných pravidel. Vždy se však najde někdo, kdo je poruší. No a od toho jsou tu ONI...

Na světe mezi obyčejnými lidmi žijí již od pradávna Jiní, jedná se o stoupence sil Světla a Temnoty,
kteří ovládají nadpřirozené síly a do jisté míry jsou i nesmrtelní. Ti svou magickou sílu těží ze životní energie obyčejných lidí, ale obě strany se musí mít na pozoru, aby neporušili rovnováhu a především dohodu jenž kdysi uzavřeli. Na ní dohlíží Inkvizice, která nemilosrdně trestá jakékoliv závažné porušení tohoto paktu. Obě strany dohlíží na tu druhou, vzájemně si udílí různá povolení či licence a snaží se žít v míru. Na dodržování pořádku dohlíží Noční a Denní hlídka, které mají vyšší pravomoci než ostatní Jiní, ale nesmí jich zneužívat ve svůj prospěch. Jedním ze členů Noční hlídky je i hlavní hrdina Anton, který má za sebou bolestivou minulost. Ta nyní pomalu vyplouvá na povrch a stane se pomyslnou ručičkou na misce vah…



Český název: Noční hlídka
Režie: Timur Bekmambetov
Rok výroby: 2004
Délka: 114 min
Země: Rusko
Alternativní název: Night Watch

Hrají:
Konstantin Khabenskiy...(Anton)
Galina Tyunina...(Olga)
Vladimir Menshov...(Geser)
Mariya Poroshina...(Svetlana)
Dmitriy Martynov...(Yegor)
Viktor Verzhbitskiy...(Zavulon)
...a další


Parádní ruská podívaná, která díky svému velice zvláštnímu pojetí není rozhodně pro každého. Největší doménou tohoto kousku jsou především skvělé speciální efekty, která lahodili mému oku, jako náctiletému jeho první porno film. Přestože je k vidění několik velice chaotických scén a mnohým se nepodaří poskládat střípky příběhu dohromady, tak já se zde ani minutu nenudil a doslova si užíval jako prase v žitě. Režisér Timur Bekmambetov mě dokázal upoutat oběma díly (ano i Denní hlídkou) a já jsem mu za to vděčný. Obě jeho díla považuji za nadprůměrné záležitosti, ať se vám to líbí, nebo ne.

Herecké výkony jsou téměř dokonalé a přestože jsem až do nedávna skoro žádného z těch herců
neznal, musím před nimi smeknout klobouk, stejně jako před lidmi, jenž měli na starosti již zmíněné speciální efekty. Chci víc takových kousků, u kterých budu prožívat doslova vizuální orgie. Mnozí mu nejvíc vyčítali, že kradl nápady kde se dalo, ale kdo to dneska nedělá. Když se toho zhostíte se ctí, dá se odpustit všechno. Zvláště když to má poutavý děj, u kterého neusínáte nudou.

Dokonce jsem si kvůli tomu půjčil i knihu, abych mohl porovnat a i v tomto případě jsem byl nadmíru spokojený. K vytvoření slušné atmosféry nejsou zapotřebí hektolitry krve, zbytečné násilí ani přemrštěné gore scény. Mnohdy stačí dobře pracovat jen s náznaky. No a když se sejde dobrá parta, jde to jako po másle. Takže já jsem byl s Noční hlídkou spokojený a můžu jen doporučit. Vždy se na ní rád podívám znovu a odpočinu si od těch amerických kravin, které poslední dobou zaplavují hororový i fantasy žánr.

Hodnocení:
80%

Žádné komentáře:

Okomentovat