0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 2. 2022

Seventh Day, The (2021)

První den mladého exorcisty ho poznamená na celý život…

Nováček kněz Daniel je arcibiskupem přidělen k „ostřílenému“ a uznávanému exorcistovi otci Peterovi. Přestože se Vatikán již poslední roky k vymýtání staví dost zdrženlivě, pořád existují mezi námi lidé, které posedl ďábel či některý z jeho služebníků a je potřeba je zahnat zpět do temnoty. Daniel si určitě představoval, že svůj první den prožije mnohem klidněji, než se mu dostalo. Peter se totiž chová dost podivně a ukáže mu věci, na které jej nikdo ve škole nedokázal připravit. ZLO je totiž potřeba nejprve najít, než s ním můžete svést bitvu a především má mnoho podob, je podlé a zaútočí ve chvíli, kdy to nejméně čekáte. Jejich úkolem je zastavit démonické posednutí mladého chlapce Charlieho, který jen před pár dny vyvraždil celou svou rodinu. Peter nechává svému učedníkovi z části volnou ruku, jenže ten během vyšetřování zjišťuje, že stojí proti něčemu mnohem zlověstnějšímu a musí se spolehnout jen sám na sebe…



Režie: Justin P. Lange

Rok výroby: 2021

Délka: 87 min

Země: USA

 

Hrají:

Guy Pearce...(otec Peter)

Vadhir Derbez...(otec Daniel)

Brady Jenness...(Charlie)

Stephen Lang...(arcibiskup)

Keith David...(otec Louis)

...a další


Hlavní důvod proč jsem na tento film upřel svou pozornost, byl ten, že v něm figurovalo jméno Stephen Lang. Mám tohoto herce docela rád a v obou dílech Smrti ve tmě podal velmi slušný výkon. Bohužel ten zde byl především jen jako lákadlo pro diváky, protože zde dostal jen vedlejší roli a před kamerou se moc neohřál. Což bylo sice mírné zklamání, ale co už. Hlavní prim zde hraje Guy Pearce (který si taky nevedl zle) a Vadhir Derbez – pro mne absolutně velká neznámá. Tato nesourodá dvojice však jak vidno dle ohlasů na internetu zrovna moc sympatií u diváků nedostala.

 

Hlavní problém však nevidím ani tak v nich, jako spíš v samotném scénáři. Milovníci nejrůznějších filmů o exorcismu totiž tvůrcům dost často vyčítají, že „kradli“ kde mohli. To už ale dnes dělá kde kdo, takže mě to moc nepřekvapuje. Já bych zase docela ocenil, že se vydali alespoň odlišnou cestou – tudíž že polovinu filmu nemusím čumět na nudné vymítání, ale příběh byl spíše veden jako takové duchovní vyšetřování, okořeněné o několik „soubojů“ s démonickými silami a finálním soubojem dobra se zlem. Efekty nebyli vyloženě marné, leč i tak se dočkáme jen několika celkem povedených pasáží, které stojí za větší pozornost (hned úvodní vymýtání s mladým Peterem a události po výslechu s policisty/ostrahou).

 

Bohužel tu byla i spousta hluchých míst, u kterých se někteří možná unudí téměř k smrti. Justin P. Lange prostě nedokázal vymačkat ani z poloviny to co se tu nabízelo. Mohlo to být určitě o něco brutálnější, nabídnout nějaký pořádný zvrat v příběhu – ten co nám byl ve finále nabídnut, moc překvapivý nebyl – Guy Pearce a Stephen Lang měli dostat více prostoru, jenže hlavní krajíc si pro sebe ukrojil ne moc výrazný V. Derbez, který prostě neměl absolutně šanci to utáhnout.

 

The Seventh Day tak nakonec budu hodnotit jako zcela průměrnou podívanou. Možná kdyby se toho ujal lepší režisér, možná kdyby to nebylo místy tak průhledné. Vyložená ztráta času to určitě není, ale můj oblíbený film to taky nikdy nebude.


Hodnocení:

50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat