0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (292) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

21. 2. 2022

Don't Breathe 2 (2021)

Hříchy minulosti jej dostihli a tentokrát je to ON, kdo má zaplatit cenu nejvyšší. Jenomže tenhle slepec je trošku z jiného těsta a jen tak se nevzdává…

Uběhlo osm let, kdy do domu slepého válečného veterána Normana vtrhla trojice mladých zlodějů, z nichž dva za svou opovážlivost zaplatili životem. Slepec následně našel útočiště na předměstí Detroitu, kde mu společnost dělají jeho rotvajler Shadow a dcerka Phoenix. Ta jen těžko snáší izolaci, tvrdou výchovu a všechny zákazy. Norman to obhajuje tím, že svět tam venku je nebezpečný a svou dceru neustále cvičí v přežití. To se jí bude brzy hodit. Po jednom z mála výletů do města, totiž upoutá pozornost vůdce gangu a výrobce drog Raylana. Ten ve Phoenix pozná svou ztracenou dceru a rozhodne se jí dostat zpět. Má s ní totiž vlastní zvrácené plány. Společně se svými kumpány večer vpadnou do domu, ale brzy pochopí, jakou udělali chybu. Z na první pohled bezbranného slepce se totiž vyklube nelítostný zabiják, kterého se jim jen s vypětím všech sil podaří zneškodnit a mladou dívku unést. Poražený leč ne mrtvý slepec je nucen opustit své útočiště a vydává se na krvavou záchranou misi.



Český název: Smrt ve tmě 2

Režie: Rodo Sayagues

Rok výroby: 2021

Délka: 98 min

Země: USA

 

Hrají:

Stephen Lang...(Slepec, Norman Nordstrom)

Madelyn Grace...(Phoenix)

Brendan Sexton III...(Raylan)

Fiona O'Shaughnessy...(matka)

Adam Young...(Jim-Bob)

Christian Zagia...(Raul)

...a další


První díl mě docela zaujal svým námětem. Měl jsem k němu sice jisté výhrady, ale nakonec si ode mě vysloužil lehce nadprůměrné ohodnocení. Takže jsem se na toto pokračování i docela těšil. Zvláště když se v poslední době stal Stephen Lang mým oblíbencem. Jediné z čeho jsem měl obavy, byla výměna na režisérském postu. Do křesla tentokrát usedl režisérský panic leč scénárista obou dvou filmů. A v porovnání těchto dvou kousků si nakonec vedl přece jenom hůře. Zatímco jednička mě zpočátku moc nebavila, ale postupem času se z toho stala pěkně surová podívaná s dobrou atmosférou, tak u dvojky jsem zažil přesný opak.

 

Tady mě zase nejvíc bavil začátek. Do chvíle, kdy byl slepec přemožen a jeho dům lehl v plamenech, to byla rovněž pěkně drsná podívaná. Členové gangu byli pěkně ujetí, zvláště pak ta bratrská dvojice blonďáků – vražda ženy v autě i topení Phoenix v kovové bedně + souboj a výbuch ve sklepě – parádní pasáž. Opět z toho byla cítit solidní atmosféra a pach krve ve vzduchu. Jenomže tvůrce se tentokrát rozhodl, že nechce celý děj nechat zas jenom v baráku (potažmo skleníku) a tak se následně přesuneme do úkrytu gangu. A tady začala kvalita filmu upadat.

 

Seznámení s matkou bylo tvrdé a svým způsobem až nechutné. Mladé děvče konečně pochopí, proč její skuteční rodiče po ní tolik touží a i zbytek diváků v tu chvíli začne nejspíš fandit slepci, který taky rozhodně není žádný svatoušek. Ponurá atmosféra se pomalu ale jistě začala vytrácet a na scénu přišla ne moc povedená akční pasáž (střelba ve vodě dosti nereálná). Pak to vzalo rychlý spád a přišlo krvavé finále. Nevím, ale prostě mi ta druhá polovina přišla strašně moc uspěchaná. Stephen Lang ovšem opět dokázal prodat své kvality a já začínám mít tohoto herce stále více rád. Tady měl však zdatnou konkurentu v podobě mladé Madelyn Grace, která si nevedla vůbec špatně.

 

Don't Breathe 2 tak sice určitě nezklamal, nicméně první díl se mi líbil víc. Měl rozhodně lepší atmosféru. Dvojka taky v první polovině nebyla špatná, bohužel ta druhá si to pokazila. Tedy alespoň v mých očích. I z toho důvodu dám o trochu nižší hodnocení než minule. I tak je to ale lepší průměr.


Hodnocení:

60% 

Žádné komentáře:

Okomentovat