0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

1. 3. 2022

Eye Without a Face (2021)

Pozor, pozor! Zase tu máme jednoho šmíráka, co rád tajně nahlíží do soukromí ostatních!

Henry trpí agorafobií a občas se u něj projevují i náznaky schizofrenie. Ten úzkostlivý stav si odnesl již z dětství, kdy byl psychicky týrán svým despotickým otcem. Po jeho odchodu zdědil byt, ze kterého málokdy vytáhne paty ven a musí brát silné prášky. Společnost mu dělá podnájemník Eric a především pohledné mladé dámy z města, které potají šmíruje přes jejich web kamery. Jejich soukromí sleduje každý den a vytvořil si k nim jakýsi ochranářský vztah. Ke svému zděšení však postupně zjišťuje, že jedna z dívek by mohla být sériový vrah. Je to však skutečné, nebo za to může jeho psychický stav?



Český název: Oko bez tváře

Režie: Ramin Niami

Rok výroby: 2021

Délka: 98 min

Země: USA

 

Hrají:

Dakota Shapiro...(Henry)

Luke Cook...(Eric)

Vlada Verevko...(Laura)

Ashley Elyse Rogers...(Tessa)

Sarah Marie...(Ella)

...a další


Tento film sice neoplývá nějak originálním námětem, ovšem kdyby se toho ujal nějaký zručnější režisér, mohlo to dopadnout mnohem lépe. Stalker v hororu či thrilleru totiž není žádnou novinkou, ovšem měl jsem už tu možnost narazit na několik zajímavých filmů, které z toho dokázali vymáčknout, co to jen šlo a nabídli nám docela slušnou podívanou. Eye Without a Face však bohužel zůstal jen u toho pokusu. Přitom herecké výkony zas až tak špatné nebyli, snad to jen chtělo větší rozpočet a zkušenějšího režiséra - Ramin Niami měl totiž až dosud v oblibě spíše točení romantických filmů a jeho dcera za kamerou si odbyla premiéru u celovečerního filmu.

 

Náš hlavní hrdina vypadal zpočátku docela jako sympaťák. Dakota Shapiro si vedl jakžtakž obstojně – někomu bude možná psychicky nevyrovnaného mladíka i líto. Straní se okolí, měl těžké dětství, společnost mu dělá jen youtuber Eric, který věčně nemůže sehnat práci – zas má ale úspěch u žen, no a náš Henry mu tak trochu závidí. Je machr přes počítače, tak proč toho nevyužít a taky si nedopřát trochu té zábavy. Díky web kamerám a šikovným ručičkám se jim napíchne do soukromí a udělá si svůj „harém“. Celé dny i noci sleduje soukromý život několika dívek a žen z města a blízkého okolí. Ke každé si vybuduje svůj vlastní zvláštní vztah a sympatie a pasuje se do role jejich ochránce a moralisty. Jak úsměvné.

 

Jednoho dne však jednu z dívek uvidí dělat, cosi podivného. Každou chvíli jiný chlápek v jejím bytě, každý vypije nějaký ten drink nebo kávu, odejde nahoru do ložnice a pak už ho nevidí vycházet. Jen naše milá Laura následně pořádá hostinu. Je snad kanibalka? Sériový vrah? Nebo je to jen výplod jeho fantazie a díky silným práškům a své psychice má halucinace a vše si jen namlouvá? Problém nastává ve chvíli, kdy Laura odhalí, že jí někdo šmíruje, ostatní dívky začnou umírat za podivných okolností a Henry začíná mít pocit, že se nenáviděný otec snaží vrátit zpět do jeho života.

 

Trocha gulášku neuškodí, ale když z toho začne tvůrce dělat místy až trochu nepřehledný chaos a vymyká se mu to zpod kontroly, nastává problém. A přesně to se stalo i tady. Čím víc se totiž blížil samotný závěr, tím víc to začínalo připomínat spíše nechtěnou komedii. Jakoby si tam všichni stejně jako Henry s Ericem zahulili trošku té marihuany a snažili se tak nějak doplácat k velkolepému finále. Halucinační stavy se rozjeli ve velkém, logika si vzala volno a jeden neměl tušení, co je realita a co představy, kamera i střih čím dál tím horší a horší. Navíc jsem během celého filmu (až na dvě scény) postrádal i přítomnost alespoň trošku solidní atmosféry.

 

No nic, zase film, který stačí vidět opravdu jen jednou (nebo vůbec) a za pár dní si na něj ani nevzpomenete. Jedno z mála pozitiv byl casting (většina děvčat celkem pěkným – na nějakou nahotu ale zapomeňte, leda tak ve spodním prádle). A hlavně poučení pro všechny, doma si web kamery raději otočte do zdi, nebo si je vůbec nepořizujte. Nikdy nevíte, kdo vás může šmírovat!


Hodnocení:

30% 

Žádné komentáře:

Okomentovat