0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

5. 3. 2022

Pentagram (2019)

Opustíš-li pentagram, nebo ti zahasne svíčka, zemřeš!  

Čtveřice zlodějíčků, která na své cestě přepadává benzínky a bistra, se během posledního přepadení dostanou do konfliktu s obsluhou a odnese se to prostřelený chladič jejich auta. To zapříčiní, že zůstane nepojízdné na odlehlém místě. Při hledání vody zahlédnou mezi stromy starý dům, který vypadá zcela opuštěný. K jejich překvapení však v horním patře narazí na muže, uvězněného uprostřed pentagramu. Ten je vláká k sobě a poté jim prozradí, že od této chvíle jsou prokleti společně s ním a pokud se nechtějí stát obětí samotného Asmodeuse, musí udržovat zapálené svíčky v cípech symbolu. Jenomže svíčky pomalu dohořívají, vzájemná nedůvěra roste a cestou ven by mohla být krvavá oběť…



Režie: Steve Lawson

Rok výroby: 2019

Délka: 80 min

Země: USA/Velká Británie

 

Hrají:

Charlie Woodward...(Luke)

Chloe Farnworth...(Holly)

Rachel Warren...(Lauren)

Alexis Rodney...(Max)

Michael McKell...(Oliver)

...a další


Steve Lawson má na svém kontě již několik hororů zabývající se okultismem, jenomže dosti nechvalné kvality a ani tento není žádnou výjimkou. Někomu prostě dán ten dar nebyl a on je opravdu podprůměrným režisérem, o čemž nás přesvědčí i tentokrát. Celé to vypadá hodně amatérsky, malý rozpočet z toho smrděl na sto honů a co se hereckých výkonů týče, taky to nebyla žádná sláva. Podobný film by dokázala natočit spousta z nás, stačilo by pozvat pár kamarádů do staré barabizny za městem, načmárat pentagram na podlahu, koupit pár svíček, narychlo splácat nezáživné dialogy, nebo rovnou nechat aktéry improvizovat a vyšlo by to úplně na stejno.

 

O nějaké atmosféře či napětí si můžeme nechat jen zdát, stejně tak i dobrých speciálních efektech. On ten démon se tu stejně objeví asi dvakrát a jeho podoba vypadala hodně špatně. To už by možná lepší, koupit nějakou masku v krámku hrůzy, nebo kde se prodávají škrabošky na maškarní a dopadlo by to o trošičku lépe. Většina příběhu se točí jen okolo pětice lidí uvězněných lidí (no během chvilky čtveřici), která se neustále hádá, vyčítá si všechno možné a pomalu vás to celé uspává. Není nám zde nabídnut jediný silnější moment, proběhne jen pár laciných hlášek nebo rádoby děsivých historek.

 

Ony celkově byly ty postavy strašně nevýrazné a nezajímavé. V závěru se snažili hrát na city, ale i to se nakonec minulo účinkem. Spíš mi přišlo, že i těch osmdesát minut bylo sakra moc. Na řadu přišlo i pár mordů, ale to už zcela otrávený divák tak nějak mine téměř bez povšimnutí. Podobných okultistických braků existuje celá řada a tento z nich naprosto ničím nevyčnívá. Americko-britská spolupráce se tentokrát moc nepovedla! Pentagram tak můžete s klidnou duší zcela minout velkou oklikou a věřte, že absolutně o nic nepřijdete! Jeden z nejslabších filmů roku 2019, které jsem dosud viděl. 


Hodnocení:

20%

Žádné komentáře:

Okomentovat