0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

16. 2. 2022

Monkey's Paw, The (2013)

Opičí pracka vám splní tři přání. Dobře však pouvažuj, co si budeš přát! Ona je totiž tak trochu zlomyslná…

Není moc spokojený v práci, kterou dělá, ex-přítelkyně se vdala za jeho šéfa, jeho matka trpí leukémií, s bratrem se moc nestýká, kamarádi si jej neustále dobírají, ale přesto si Jake zas až tolik na svůj život nestěžuje. Prostě ho bere jaký je. Jednoho osudového večera se však všechno změní. Bývalý kolega mu daruje zvláštní talisman, opičí pracku, která mu prý dokáže splnit tři přání. Jake tomu moc nevěří, ale spíše ze srandy to zkusí. Jeho první přání je splněno, jenže dojde k nehodě, při které umírá jeho kamarád a spolupracovník Tony. Jake chce všechno napravit a tak vysloví druhé přání. Tím však odstartuje sérii děsivých událostí, které navždy poznamenají všechny, které zná a jsou mu blízcí. Opičí talisman totiž ukáže svou temnou stránku. Tony Cobb vstane z mrtvých a netouží po ničem jiném, než aby třetí přání bylo věnováno jemu. Nemá žádné zábrany a mrtvých začne přibývat… 



Režie: Brett Simmons

Rok výroby: 2013

Délka: 91 min

Země: USA

 

Hrají:

C.J. Thomason...(Jake Tilton)

Stephen Lang...(Tony Cobb)

Michelle Pierce...(Olivia)

Tauvia Dawn...(Abby)

Corbin Bleu...(Catfish)

Daniel Hugh Kelly...(Gillespie)

...a další



Příběh inspirovaný starou stejnojmennou povídkou z roku 1902 tvůrci pojali dost po svém a to co W. W. Jacobs dokázal „prodat“ ve své krátké povídce, to oni zde roztáhli do hodinu a půl trvající podívané, která absolutně nedokázala využít potenciál. U diváků tento film propadl a přestože nám nabídne několik vcelku zajímavých momentů, ani se tomu moc nedivím. Bohužel Brett Simmons až na pár okamžiků prostě nedokázal vytvořit potřebnou atmosféru a film obsahuje několik opravdu nudných pasáží.

 

Jeho největším plusem bylo angažování Stephena Langa, který se tu teprve zacvičoval v zabíjení. Tenhle herec má své zvláštní charisma, dokáže zahrát přesvědčivě téměř cokoliv a nejlépe mu jdou nelítostí vrahové. Zde si nejprve vychutnával roli buranského ochlasty, aby se následně proměnil v oživlého nemilosrdného zabijáka. Právě on mě na celém filmu bavil nejvíc. Za svou touhou po opičí pracce a třetím přáním za sebou nechává uspokojující počet mrtvých. Už mnohokrát jsme se ve filmech přesvědčili, že přát si něco přes pofidérní amulety se nevyplácí. A zde tomu samozřejmě nebylo jinak. Přání jsou splněny, ovšem dosti odlišným způsobem, než jak by si dotyčný přál. Lepší je to risknout se zlatou rybkou (a teď nemyslím stírací losy). Smůlou je, že hlavní roli a tím pádem i největší prostor zde dostal ne moc výrazný Jake (C.J. Thomason). To byl hlavní kámen úrazu. Nějak zvlášť sympatická postava, nikterak dobře zahraná, navíc se chovala v mnoha situacích naprosto hloupě – inu klasické klišé.

 

The Monkey's Paw tak měl sice slibnou startovní čáru v podobě zajímavé předlohy, jenomže doplatil na svůj nevyužitý potenciál a nemohoucnost tvůrců. Lang to všechno sám zachránit nemohl, zvlášť když tu chyběla výraznější atmosféra a dávka napětí. Těch pár světlejších momentů tomu nevyčaruje ani průměrné ohodnocení.


Hodnocení:

40% 

Žádné komentáře:

Okomentovat