0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

30. 1. 2022

Spiral: From the Book of Saw (2021)

Tentokrát se ve smrtících pastích ocitne několik zkorumpovaných policistů…

Detektiv Zeke Banks dělá na oddělení vražd. Mezi svými kolegy není moc oblíbený, protože před léty práskl svého kolegu, který šel následně do vězení. Navíc jeho otec Marcus tomuto oddělení řadu let šéfoval a on nikdy nevyšel z jeho stínu. Nyní je mu přidělen nový parťák Schenk a společně začnou dělat na případech brutálních vražd policistů, které má zřejmě na svědomí nástupce skládačkového vraha (Jigsawa), který se jej snaží napodobovat. Během vyšetřování se navíc ukáže, že všechny oběti byly nějakým způsobem zkorumpované. Mrtvých kolegů začne přibývat a stín podezření padne nejenom na samotného Zekea, ale i jeho otce Marcuse. Detektiv Banks je rozhodnutý tuto morbidní hru co nejdříve ukončit, ovšem jeho protivník si pro něj připraví několik smrtících překvapení… 



Český název: Spirála strachu: Saw pokračuje

Režie: Darren Lynn Bousman

Rok výroby: 2021

Délka: 93 min

Země: USA

Alternativní název: Saw IX

 

Hrají:

Chris Rock...(detektiv Zeke Banks)

Max Minghella...(detektiv William Schenk)

Samuel L. Jackson...(Marcus Banks)

Marisol Nichols...(kapitánka Angie Garza)

Patrick McManus...(Peter Dunleavy)

...a další


Přiznám se bez mučení, že nejsem moc velkým fandou Saw série. První díl jsem si docela užil, ve své době šlo o celkem neokoukané téma se zajímavým příběhem, ale většina jeho následovníků z toho udělala jen těžko stravitelnou záležitost. Většina pokračování přicházela ze stále více stupidnějším scénářem a jediné co dokázalo udržet mou pozornost, byly samotné smrtící pasti a slušná porce brutality. Po čtrnácti letech se rozhodl režisér Darren Lynn Bousman  (natočil dvojku, trojku a čtyřku) vrátit zpět „na místo činu“ a řada lidí se na to docela těšila. Já si rovněž myslel, že dokáže zastavit sestupnou tendenci, co se kvality této série týče a nabídne nám po dlouhé době zase nějaké to oživení. Bohužel se tak nestalo.

 

Spíš mi celá tato Spirála přišla jako nějaká nechtěná parodie na Saw – nebýt tedy několik vcelku povedených brutálních pastí. Docela by mě zajímalo, do čeho narvali těch 20 milionů, protože mi to celé přišlo jako nízkorozpočtová slátanina a xtá napodobenina již mnohokrát viděného. Jednotlivé pasti byly brutální to ano, většina nedobrovolných hráčů však neměla téměř žádnou šanci na přežití (i kdyby splnili to, co po nich chtěl, umřeli by během chvíle na následky zranění), čímž se zcela vytratila původní myšlenka Jigsawa na „očištění od svých hříchů a druhou šanci“. Zřejmě dost peněz stáli samotní herci. Ovšem i to se ukázalo býti dost velkým kamenem úrazu.

 

Samuel L. Jackson tu víceméně jen paběrkoval a ani nedostal moc prostoru. Marisol Nichols většinou našla uplatnění leda tak v nejrůznějších dramatech, ale ta mi tu zas až tolik nevadilo. Horší už to ovšem bylo s výběrem hlavního hrdiny. Chris Rock prostě nemá talent ani ksicht na to, aby hrál ve vážných rolích či hororech. Nejrůznější ztřeštěné komedie to ano, ale tady mi vyloženě vadila už jenom jeho přítomnost. Sice se snažil ze sebe dělat v některých scénách tvrďáka, ale moc jsem mu to nežral. Max Minghella byl dost neprůbojný a zbytek tu byl jen do počtu. Takže ani v tomto směru žádná sláva.

 

Já si prostě nemůžu pomoct, ale tahle série už by měla zůstat u ledu. Vše důležité už bylo vyčerpáno – takhle je to jen zbytečná recyklace sebe sama. Pár důmyslných pastí a porce brutality je sice fajn, ale ani tohle už dnes moc lidí nevytrhne. Jenže vzhledem k samotnému závěru bych tipoval, že minimálně ještě jeden díl bude. V mých očích jde o podprůměrnou záležitost. Do kina bych na to určitě nešel a pokud už ano, odcházel bych z kina (ne)pěkně nasrán…


Hodnocení:

40%

Žádné komentáře:

Okomentovat