0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

3. 3. 2021

Legion of Fire: Killer Ants! (1998)

Na Aljašce řádí kolonie jihoamerických mravenců. Že je to blbost? A jaká…


Obyvatelé malého aljašského městečka Burly Pines zažívají v posledních dnech krušné chvíle. Nejprve se po dlouhé době probudí k životu tamní sopka, která však zatím vydává spíše „varovné signály“, aby se následně začali ztrácet nebo umírat za podivných okolností lidé – kteří jsou doslova ohlodáni na kost. Může za to snad nějaká nebezpečná šelma? S ještě podivnější teorií přichází entomolog Jim Conrad, který je tam zrovna na dovolené. Údajně za vše může kolonie mravenců z rodu Marabunta, kteří zde museli být před mnoha lety zavlečeni z Jižní Ameriky, v tichosti se jejich kolonie rozrůstala do enormních rozměrů a vlivem geotermální aktivity sopky se nyní vdávají systematicky pustošit zdejší krajinu. Dokáže je ale vůbec něco (někdo) zastavit dřív, než bude pozdě?



Český název: Marabunta: Mravenci útočí

Režie: Jim Charleston, George Manasse

Rok výroby: 1998

Délka: 95 min

Země: USA

Alternativní název: Marabunta

 

Hrají:

Eric Lutes...(Dr. Jim Conrad)

Julia Campbell...(Laura Sills)

Mitch Pileggi...(šerif Jeff Croy)

Jeremy Foley...(Chad Croy)

Bill Osborn...(Dave Blount)

...a další


Marabunta je film, který jsem v minulosti už asi cca dvakrát viděl, ale vzhledem k tomu že neoplývá zrovna povedenou kvalitou, mi jaksi vyšuměl z paměti. Tedy až do dneška. No a jelikož mi na tomto blogu chybí na něj recenze, šel jsem do něj do třetice všeho dobrého a zlého. Můj názor na něj se však nějak zásadně nezměnil. Film je natočený pro televizní účely a podle toho to i vypadá. Slaboučký scénář neoplývá bůhvíjak úžasnou atmosférou, téměř po celou dobu zde nezavadíme o pořádné napětí a jedna odfláknutá scéna nahrazuje druhou. To však u podobných laciných filmů není žádná novinka.

 

Přitom začátek filmu nebyl zas až tak marný. Tvůrci pracovali převážně s náznaky a divák tak mohl zapojit vlastní představivost – což mohl být základ alespoň k malému úspěchu. Bohužel se toho nedrželi moc dlouho a tak na řadu přišli digitální mravenci (no spíše černé šmouhy, nebo neustále se opakující záběry za živé mravence. Korunu všemu však hodili použitím několika kostlivců (no možná to byl jen jeden a ten samý) ze školního kabinetu – to už byl vrchol trapnosti, stejně jako hromada nelogických nesmyslů a scénáristovy fantasmagorie (způsob jakým se mravenci dostali na Aljašku, nelogické chování postav, atd…).

 

Přitom co se hereckého obsazení týče, tak to nebylo vyloženě marné. Mitch Pileggi – zřejmě největší lákadlo ze všech zúčastněných však na svůj výkon ze seriálu AKTA X rozhodně nenavázal. Julia Campbell tu byla hlavně pro okrasu a její střílení do kolonie mravenců (no škoda mluvit). Hlavní hrdina Eric Lutes nebyl zrovna nejšťastnější volbou, ale tak svezl se na podprůměrné vlně se zbytkem osazenstva. Nu Marabunta jako celek prostě neobstál. Byla tu spousta trapných a nelogických scén (momentů), scénář stupidní, atmosféra téměř nulová – škoda, že se to celé nedrželo nastavené laťky zezačátku. Ten byl ještě jakžtakž snesitelný. Takže podprůměrné ohodnocení je zde zcela na místě.


Hodnocení:

20% 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat