0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

10. 1. 2019

Geoul sokeuro (2003)


Před známými Ajovy Zrcadly vznikl tento jihokorejský kousek…


Bývalý policista Woo se dosud nevzpamatoval ze smrti svého parťáka, kterou zapříčinil svou horlivostí a špatně vyhodnocenou situací. Odešel ze zaměstnání, stáhl se do ústraní a začal holdovat alkoholu. Nyní dostal novou šanci jako šéf ochranky obchodního domu Dreampia, který se má zanedlouho otevřít a jehož majitelem je jeho strýc. Do slavnostního otevření zbývá jen několik dní, během nichž však v budově dojde k podivným úmrtí několika zaměstnanců. Zprvu to vypadá na sebevraždy, protože ani kamery neodhalí potencionálního vraha, ale detektiv Heo (bývalý spolupracovník Woa) s tímto tvrzením nesouhlasí. Je přesvědčen, že jde o úkladné vraždy, které mohou mít spojitost s nešťastnou událostí, která se v obchodním domě stala před rokem. Během požáru totiž zemřela mladá žena a mrtví jsou její kolegové, kteří s ní pracovali. Woo si rovněž nemyslí, že šlo o sebevraždy, ale jeho názory nikoho nezajímají. Během pátrání na vlastní pěst začne poodhalovat děsivou minulost tohoto místa i tajemství, které je ukryto v zrcadlech, jichž je obchodní dům plný…



Režie: Sung-ho Kim

Rok výroby: 2003
Délka: 113 min
Země: Jižní Korea
Alternativní název: Into the Mirror

Hrají:
Ji-tae Yu...(Woo Yeong-min)
Myung-Min Kim...(Heo Hyeon-su)
Hye-na Kim...(Lee Ji-hyeon / Lee Jeong-hyeon)
Myoeng-su Kim...(Choi Sang-gi)
...a další


Když se vysloví jméno Alexandre Aja a jeho film Zrcadla (2008), každému se jistě vybaví velmi podobný příběh jako je tento a rozhodně to není náhoda. Jde totiž svým způsobem o remake právě toho jihokorejského kousku. Proč svým způsobem? Původně totiž Mirrors měly být skutečně klasickým americkým remakem, ovšem když se Aja pustil do úpravy scénáře, nenechal v něm téměř kámen na kameni. Jen kostru příběhu a tajemná zrcadla. Zbytek si předělal k obrazu svému. Což samozřejmě nebylo na škodu a jeho film se dočkal vcelku obstojné divácké přízně.

A jak na tom je tento film? Osobně si myslím, že Geoul sokeuro je slušným jihokorejským počinem, který se rozhodně nemá za co stydět. Jde sice jen o průměrnou záležitost, ale své kvality určitě má. Jeho největší vadou na kráse je fakt, že na rozdíl od mnoha jiných asijských filmů zrovna neoplývá děsivou atmosférou a množstvím lekacích či až brutálních scén, při kterých by si slabší jedinci zakrývali hrůzou oči. Je to spíš kriminální drama okořeněné o hororové prvky druhé kategorie. Lekacích scén tu popravdě moc nepotkáte.

S pestrobarevnými mord scénami se tu taky docela šetřilo, ale hned ty dvě úvodní jsou docela dobře provedené. Co už tak dobré nebylo, jsou některé zdlouhavé pasáže a rozhovory mezi jednotlivými postavami. Některé dialogy jsou doslova otravné jiné naprosto zbytečné. Co se hereckých výkonů týče, tak tady bych se rovněž přiklonil spíše ke klasickému průměru, než aby byli nějak oslňující.

Geoul sokeuro tak řadím spíše k těm průměrných asijským filmům, ale nikterak nelituji, že jsem jej viděl. Ajovy Zrcadla jsou však o něco lepší a hlavně Kiefer Sutherland mi byl stokrát sympatičtější než zdejší představitel hlavní role.


Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat