0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

22. 1. 2019

Rockula (1990)


I upír si může založit vlastní kapelu, jen aby udělal dojem na svou milovanou…


Upír Ralph žije již 400 let se svou matkou Phoebe a běduje nad svým „životem“. Kromě svého „já“ v zrcadle totiž nemá skoro nikoho, komu by se mohl vyzpovídat se svými problémy a musí čelit i pochmurnému prokletí. Před dávnými časy byl totiž bláznivě zamilován do pohledné Mony, ale ta byla o Halloweenské noci zabita jednonohým pirátem a ON ji díky své zbabělosti nedokázal zachránit. To se odehrálo před 308 lety a každých dvaadvacet let se to znovu opakuje. Ralph potká reinkarnovanou Monu, zamilují se do sebe a ona následně o Halloweenu opět umře. Tentokrát však tomu hodlá zabránit. Zase potkává svou milou, která se nyní živí jako zpěvačka, což upíra nadchne, založí vlastní kapelu (Rockula) a začne hrát na koncertech. Halloween se však nemilosrdně blíží…



Režie: Luca Bercovici

Rok výroby: 1990
Délka: 90 min
Země: USA

Hrají:
Dean Cameron...(Ralph)
Tawny Fere...(Mona)
Toni Basil...(Phoebe)
Thomas Dolby...(Stanley)
Rick Zumwalt...(Boom Boom)
...a další


Jeden by si řekl, že by snad mohlo jít o slušnou upírskou komedii, ale zdání klame. Není to vyložený odpad, ale moc pozitivních věcí tu taky k vidění není. Luca Bercovici se sice nesnažil natočit klasickou upířinu, což bylo na jednu stranu i dobře, ale na tu druhou mi přišlo, že vlastně ani neví, co chtěl točit. Máme tu hodného upíra, kterému nevadí slunce, kříže ani česnek, dokonce vidí vlastní odraz v zrcadle – jenž miluje hudbu a svou matku a zároveň je již několik staletí bezhlavě zamilován do své životní lásky.

V tuto chvíli nastupuje na scénu romantická část filmu, která zabírá většinu stopáže. Ona celkově je hororová podstata filmu zatlačena úplně do pozadí a spíš mi to připomínalo takovou variaci na romantický muzikál. Písniček a tanečních čísel je tu dost – některé jsou opravdu povedené a to i díky angažování zpěvačky Toni Basil (která kdysi nazpívala hit "Hey Mickey"…), ale jinak se mi samotný příběh moc nelíbil. Afektovanost hlavního hrdiny a debilita hlavního záporáka mi lezly dost na nervy. O proměně Ralpha v pidi-upíra rovněž mluví za vše.

Rockula tak možná potěší milovníky romantických zápletek a nešťastných lásek s dobrým koncem, ale fanda hororového žánru si na tomto kousku zřejmě moc nepochutná. Bylo tu pár světlejších momentů a vtipných situací, slušná hudba + pěkná Tawny Fere, ale jinak to byla spíš trapná podívaná. 

Hodnocení:
40%

Žádné komentáře:

Okomentovat