0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

15. 1. 2019

Midnight Ride (1990)


Stopaře nebrat! Většinou se z nich vyklubou (ne)pěkní psychopati…


Lara je rozhodnuta definitivně opustit svého manžela, který dává evidentně přednost své práci policisty před ní samotnou. Nasedne tedy do auta a odjíždí. Lawson se však nehodlá jen tak smířit se ztrátou své ženy a tak se jí vydává pronásledovat. Netuší však, že Lara přibrala neznámého stopaře Justina, ze kterého se vyklube nebezpečný psychopat a zabiják v jedné osobě a její život tak visí doslova na vlásku. Útěk před manželem se tak záhy promění v boj o přežití a právě Lawson je jediný, kdo jí může zachránit. Pokud jí však najde včas a sám se nestane Justinovou obětí…



Český název: Půlnoční jízda

Režie: Bob Bralver
Rok výroby: 1990
Délka: 93 min
Země: USA

Hrají:
Michael Dudikoff...(Lawson)
Savina Gersak...(Lara)
Mark Hamill...(Justin Mckay)
Robert Mitchum...(Dr. Hardy)
...a další


Když si naši kdysi dávno pořídili první video, vyrůstal jsem kromě Čelistí, Orcy, Predátora a Vetřelce i u Stopaře a právě Půlnoční jízdy. Rozdíl mezi Hitcherem a Midnight Ride je sice markantní – hlavně tedy v samotném příběhu, ale i tento film považuji za slušný průměrný psycho thriller, který neomrzí ani po letech. Jeho největší slabinou byl nevyvážený děj, nicméně i zde je k vidění několik slušných scén a hlavně hlavní záporná postava byla docela v pohodě.

A právě její představitel Mark Hamill je (nebo spíš byl) největším lákadlem. Mnozí si ho pamatují hlavně coby Luka Skywalkera z Hvězdných válek, takže o jeho hereckém talentu asi netřeba dlouho diskutovat. A i zde si poradil se ztvárněním psychopatického zabijáka velmi dobře. Jeho šílený výraz a grimasy v obličeji semnou dokázali v dětství dělat divy. Bylo velké štěstí, že tu dostal mnohem více prostoru než rádoby hlavní hvězda Michael Dudikoff, protože ať se na mě nikdo nezlobí (a věřím, že nikdo nebude), ale Mark Hamill je minimálně o třídu lepší herec.

Půlnoční jízda tak v konfrontaci se sobě podobnými sice tahá za kratší provaz, ale v součtu kladů a záporů mi z toho pořád vychází průměrná podívaná. Místy se tu objeví zajímavá atmosféra, mrtvých a akčních pasáží je tu taky dost. A navíc nostalgie je pěkná svině.

Hodnocení:
50% 

Žádné komentáře:

Okomentovat