0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

12. 1. 2019

Mirrors (2008)


Zrcadla nejsou jen odrazem sebe samého, ale skrývá se v nich i něco děsivého a jen Kiefer Sutherland to může zastavit…


Ben Carson býval dobrým policistou, manželem a otcem, ale jen do doby, než kvůli němu zemřel nevinný člověk. Poté našel zálibu v alkoholu a antidepresivech. To ho stálo zaměstnání i rodinu a on byl nucen se přestěhovat ke své sestře. Nyní však je již tři měsíce čistý a snaží se zachránit své manželství. Což je hlavní důvod, proč přijme práci nočního hlídače ve vyhořelém obchodním domě Mayflower. Kvůli soudním tahanicím dům ještě stojí a nikdo jej nemůže opravit či zbourat. Ben však velmi záhy zjistí, že tohle rozhodně nebude jeho práce snů a že s budovou je něco v nepořádku. Hlavně tedy se zrcadly, kterých zde zůstala spousta a i přes obrovský požár zůstaly neporušeny. Začnou se v nichž totiž zobrazovat podivné výjevy a Benova psychika se pomalu ale jistě opět hroutí jako domeček z karet. Nikdo mu nevěří a tak se rozhodne vypátrat pravdu sám. Pomalu začne poodhalovat děsivou minulost tohoto místa a musí se mít neustále na pozoru. Temné síly totiž zatím dostaly každého a nyní dostali zálusk na jeho nejbližší a rodinu…



Český název: Zrcadla

Režie: Alexandre Aja
Rok výroby: 2008
Délka: 110 min
Země: USA / Rumunsko / Německo

Hrají:
Kiefer Sutherland...(Ben Carson)
Paula Patton...(Amy Carson)
Arika Gluck...(Daisy Carson)
Cameron Boyce...(Michael Carson)
Amy Smart...(Angela Carson)
Mary Beth Peil...(Anna Esseker)
...a další


Už je to docela dávno, co jsem Zrcadla viděl poprvé a když se mi konečně dostal do rukou asijský originál, musel jsem si je pustit znovu, abych si oživil vzpomínky a mohl porovnávat. Aja si však značně poupravil scénář a víceméně ponechal jen střípky původní kostry příběhu. Což bylo na jednu stranu jen a jen dobře. Tento režisér totiž již několikrát dokázal, že natočit remake mu nedělá žádný problém a vždy do něj přidal něco navíc. Nestačilo mu totiž jen prachsprostě obšlehnout scénář někoho jiného a natočit scénu po scéně, jak to dělá spousta jeho kolegů. Což samozřejmě jeho fandové vždy kvitují s povděkem. A já samozřejmě taky. Proto taky patří Alexandre Aja mezi moje oblíbené režiséry.  

Zrcadla těží především z výborné atmosféry, která se na nás vyvalí hned od prvních minut. Aja neměl nikdy problém s gradací napětí ani pořádnou dávkou brutality a tato kombinace se samozřejmě objevila i zde. Doslova jsem se ponořil do děje a na rozdíl od hlavní postavy jsem si vychutnával všechnu tu hrůzu, kterou si pro něj temné síly připravily. Velkou zásluhu na tom však měl i Kiefer Sutherland, který předvedl velmi solidní výkon. Ne nadarmo patří i ON mezi moje velké oblíbence, takže žádné zklamání jsem neočekával a ni nedostal.

Je však pravdou, že v některých momentech to trošku skřípalo. Zvláště pak ke konci filmu. Některé situace byly dost nevěrohodné a závěr byl zbytečně natahován. Po výbuchu všech zrcadel měl nastat konec, ten souboj s posedlou stařenou už byl nejen zbytečný, ale navíc i nepříliš dobře zvládnutý. I přesto si však myslím, že Zrcadla patří k nadprůměru, co se hororového žánru týče a líbily se mi o něco víc, než asijský originál.

Hodnocení:
70% 

Žádné komentáře:

Okomentovat