0-9 (45) A (128) B (184) C (179) D (193) E (48) F (100) G (103) H (163) I (73) J (50) K (56) L (93) M (141) N (71) O (44) P (157) Q (8) R (100) S (293) T (110) U (37) V (58) W (82) X (6) Y (10) Z (42)

4. 11. 2018

Halloween III: Season of the Witch (1982)


Tvůrčí experiment, který se moc nepovedl a navíc si rozhněvali fandy této kultovní série…


Do nemocnice kde pracuje doktor Challis, je přivezen starší muž, který byl evidentně někým fyzicky napaden a nyní je v šoku. Jen nesrozumitelně opakuje nějakou hrozbu pro lidstvo, která na něj čeká. Následně je umístěn na pokoj, ale téže noci je pacient zabit neznámým mužem, který po vykonání hrůzného činu spáchá sebevraždu. Následující den je Daniel Challis kontaktován mladou Ellie, dcerou mrtvého pacienta. Ta jej prosí o pomoc v případě smrti jejího otce. Ač není žádný detektiv, společně se jim podaří najít stopy, které je zavedou do malého zapadlého městečka Santa Mira, kde je obrovská továrna na výrobu halloweenských masek Silver Shamrock (jednu z jejich výrobků měl totiž její otec v ruce, když byl přivezen do nemocnice). Masky jsou totiž hitem letošního svátku zesnulých, jsou totiž velice oblíbeným zbožím po celých státech. Ani ve snu by je však nenapadlo, že se dostanou do spárů šíleného irského výrobce hraček Conala Cochrana, který je již znechucen komercí starého keltského svátku  Samhainu – svátku čarodějnic. Za pomocí svých „vylepšených“ halloweenských masek hodlá zabít každého, kdo jí bude mít osudný večer na sobě a tomu musí Daniel i Ellie zabránit za každou cenu…



Režie: Tommy Lee Wallace

Rok výroby: 1982
Délka: 98 min
Země: USA

Hrají:
Tom Atkins...(Daniel Challis)
Stacey Nelkin...(Ellie Grimbridge)
Dan O'Herlihy...(Conal Cochran)
Ralph Strait...(Buddy Kupfer)
Jadeen Barbor...(Betty Kupfer)
...a další


Na rozdíl od většiny lidí co tento film viděli, jím nejsem zas až tak moc zhnusený. Určitě ne proto, že jej jeho tvůrci zasadili do kultovní Halloweenské série. Samozřejmě, že šlo o (nepříliš) chytrý reklamní tah, ale tvůrce původního Halloweenu John Carpenter se podílel na scénáři i toho filmu. Navíc jak sami prohlásili, šlo o pokus natočit několik filmů na motivy Halloweenu – v nichž by tento svátek hrál důležitou roli, nikoliv tolik opěvovaný Michael Myers. Jenže jejich nápad se rozhodně nesetkal s diváckou přízní a pochopením a tak od něj následně upustili.

Takže jsem na tento film prostě pohlížel jako na kousek s halloweenskou tématikou, který neměl se slasherem nic společného. A musím říct, že až tak velké opovržení si rozhodně nezaslouží. Zas až tak špatný, tento film nebyl. Dá se v něm narazit na několik slušných scén i atmosférických momentů, krve je tu taky dost, gore nebylo taky hrozné. Jen ten příběh občas skřípal – zvláště pak v závěru filmu. Ani to mi však nezabránilo, abych se nedodíval až do samotného konce.

Halloween jako svátek stejně neuznávám, neslavím a ani nikdy slavit nebudu – stejně jako nemám zrovna nadvakrát rád postavu Michaela Myerse, takže mi jeho absence vlastně ani nevadila. Stejně se tu objevil alespoň v televizním traileru na obrazovce. Malá reklama – taky reklama. Nápad s využitím Stonehengeských kamenů a smrtícími maskami byl sice dost přitažený za vlasy, ale to „roztavení“ ksichtu malého fakana, který mi pil krev, bylo velmi pěkně natočené. Navíc Tom Atkins podal celkem slušný výkon. Takže ve finále to sice vidím na podprůměrnou podívanou, ale vyložená katastrofa to tedy nebyla. 

Žádné komentáře:

Okomentovat